"Berichten over nakend ontslag van Tillerson kloppen niet, hij reist volgende week naar Europa"

Woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten Heather Nauert
Getty Images Woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten Heather Nauert
De woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Heather Nauert, heeft de berichten over een nakend ontslag van buitenlandminister Rex Tillerson ontkend. De stafchef van het Witte Huis, John Kelly, zei aan zijn ambtgenoot bij Buitenlandse Zaken, Margaret Peterlin, dat het bericht daarover in de New York Times niet zou kloppen. In het bericht klonk het dat Kelly een plan heeft voorbereid om Tillerson te dumpen.

Tillerson zette de berichten van zich af, zei Nauert. Hij zal de komende weken zoals gepland naar Europa reizen, en onder meer in Brussel de NAVO-buitenlandministers ontmoeten, alsook de 28 buitenlandministers van de EU.

De woordvoerster van het Witte Huis, Sarah Sanders, gaf een ontwijkend antwoord op de vraag of president Donald Trump nog vertrouwen heeft in zijn buitenlandminister. Ze zei dat als de president geen vertrouwen meer had, Tillerson niet meer in functie zou zijn. "In de toekomst zal het er voor hem op aankomen om zijn harde werk als buitenlandminister voort te zetten", zei Sanders.

Rondje Europa

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson is volgende week in Brussel, Wenen en Parijs. Dinsdag heeft hij in Brussel in het gebouw van de Europese Raad een ontmoeting heeft met EU-buitenlandchef Federica Mogherini. Daarna woont hij dinsdag en woensdag een vergadering bij van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen bij. Daar kan minister Halbe Zijlstra kennismaken met Tillerson, die speciaal tijd heeft uitgetrokken voor ontmoetingen met Belgische politici.

Donderdag reist de 65-jarige Tillerson door naar Wenen voor een ministeriële bijeenkomst van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Hij sluit zijn trip af in Parijs, onder meer om te praten over het Midden-Oosten, Afrika en Noord-Korea. Dat laatste onderwerp is vanwege de recente raketlancering door Pyongyang ook een belangrijk thema tijdens het NAVO-overleg.

VS-minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson
AFP VS-minister van Buitenlandse Zaken Rex TillersonReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.