"Bengaalse religieus leider vermoord door extremisten"

Archieffoto: eind april werden twee homoactivisten vermoord in Daka.
afp Archieffoto: eind april werden twee homoactivisten vermoord in Daka.
In de buurt van de noordelijke plaats Rajshahi in Bangladesh is vandaag een moslimleider op brute wijze vermoord. De 65-jarige spirituele leider van het soefisme, Mohammad Shahidullah, is doodgestoken. Volgens de politie is de moord een nieuwe aanval van extremistische moslims.

Dorpsgenoten vonden het slachtoffer in een mango-boomgaard in een plas van zijn eigen bloed. De man werd sinds vrijdag vermist. Bangladesh wordt al lange tijd opgeschrikt door extreem geweld tegen seculiere activisten, bloggers, academici en religieuze minderheden. Ook de religieus leider werd met grote messen vermoord.

Het is voor het eerst dat een leider van de mystieke islamitische soefibeweging op deze wijze werd gedood. "Hij was geen beroemde soefi", aldus de lokale politie tegen persbureau AFP. Het soefisme heeft in Bangladesh vooral aanhangers op het platteland en is een minderheid binnen de islamitische bevolking die voornamelijk soennitisch is. "Het is mogelijk dat hij is vermoord door islamitische extremisten", zegt de politie, omdat de manier waarop de man om het leven is gekomen leek op eerdere gevallen van extremistisch geweld.

Sinds begin april zijn er zes soortgelijke moorden geweest. In hetzelfde district werd twee weken geleden een professor met machetes doodgestoken. Zowel Islamitische Staat (IS) als een groep gelieerd aan Al Qaida eiste eerdere moorden op. De Bengalese regering ontkent dat IS of Al Qaida actief zijn in het land en zegt dat binnenlandse radicale islamisten achter het geweld zitten.