“Belgische gevangenissen zijn vreselijk”: voor cokesmokkel veroordeelde Nederlandse oud-presentator vecht uitlevering aan

De Nederlandse oud-presentator en in ons land veroordeelde Frank Masmeijer komt aan bij de rechtbank Amsterdam, met zijn advocaat Geert-Jan Knoops in zijn kielzog.
ANP De Nederlandse oud-presentator en in ons land veroordeelde Frank Masmeijer komt aan bij de rechtbank Amsterdam, met zijn advocaat Geert-Jan Knoops in zijn kielzog.
De Nederlandse oud-presentator Frank Masmeijer vecht vanmiddag bij de rechtbank in Amsterdam zijn uitlevering aan ons land aan.  Het Antwerpse parket liet hem enkele weken geleden oppakken omdat hij nog een celstraf wegens cokesmokkel moet uitzitten. Masmeijer blijft echter roepen dat hij onschuldig is en wil in vrijheid zijn hoger beroep afwachten, dat volgende week vrijdag begint. Masmeijer zegt een stoornis te hebben overgehouden aan zijn detentie in de Belgische gevangenis. De Nederlandse aanklager wuift dat weg: “Het is geen marteling.”

Ten tijde van de cokesmokkel, in oktober 2014, lag Masmeijer gewond in een ziekenhuis, na te zijn mishandeld in Merksem (Antwerpen), verklaarde zijn advocaat Geert-Jan Knoops deze middag. “Hij was dus fysiek niet in staat om met drugs bezig te zijn.De rechtbank in Antwerpen heeft dit verweer van Masmeijer niet onderzocht.’’

 Masmeijer is zelf bij de zaak aanwezig vandaag. Hij zegt dat er tijdens het hoger beroep dat volgende week vrijdag begint in Antwerpen, nog verrassende dingen gaan gebeuren in zijn voordeel.

Advocaat Knoops betoogt dat het onrechtmatig is dat Masmeijer (57) nu zou moeten worden uitgeleverd aan ons land. De raadsman vindt onder meer dat België het Europees aanhoudingsbevel verkeerd gebruikt, onder meer omdat Masmeijer niet vluchtgevaarlijk is en gewoon een vaste verblijfplaats heeft. Volgens de Nederlandse officier van justitie (aanklager) is de vraag ‘vluchtgevaar of niet’ helemaal niet van belang voor het aanhoudingsbevel. 

Koffer

Masmeijer woont momenteel bij zijn moeder in het Nederlandse Soest (provincie Utrecht). De uitspraak van de rechter wordt niet vandaag verwacht. Mocht de uitspraak in het nadeel van Masmeijer zijn, wordt hij meteen vastgezet en naar ons land gebracht. Bij de uitspraak, vermoedelijk binnen nu en twee weken, zal hij dan ook een koffer moeten meenemen.

ANP

Smokkel

Masmeijer werd een jaar geleden door de Antwerpse correctionele rechtbank veroordeeld tot acht jaar cel (waarvan hij nog een deel moet uitzitten) voor zijn deelname aan grootschalige cocaïnesmokkel via de Antwerpse haven. Er zat 467 kilo drugs verstopt tussen een partij bananen uit Zuid-Amerika. Bij de smokkel waren meerdere mensen betrokken. Masmeijer heeft altijd gezegd dat hij niets wist van de smokkel en dat hij er is ingeluisd. 

Masmeijer kreeg in oktober 2017  bij zijn veroordeling te horen dat hij meteen aan zijn celstraf moest beginnen. Hij was echter niet bij de uitspraak aanwezig en bleef in Nederland. Omdat hij geen geheim maakte van zijn verblijfplaats en zijn hoger beroep nog behandeld moet worden, liet het Antwerpse parket hem lange tijd met rust.

Tralies

Tot vorige maand. Toen werd hij in een hotel in Breda opgepakt in het bijzijn van zijn schoonzoon. Het zat het parket dwars dat Masmeijer enige tijd daarvoor feestvierend was gesignaleerd in Spanje. Masmeijer zat enkele dagen vast, maar justitie in Amsterdam liet hem weer gaan tot aan de behandeling van het uitleveringsverzoek, als hij zijn paspoort zou inleveren. 

De vroegere tv-coryfee heeft inmiddels de toezegging dat hij een eventuele celstraf in Nederland mag uitzitten. Masmeijer wil dat liever omdat de omstandigheden in Nederland volgens hem beter zijn. "Belgische gevangenissen zijn vreselijk,” zei Masmeijer vanmorgen nog maar eens. “Overbevolkt. Met drie man in een cel, wc in het midden. Echt vreselijk.” Masmeijer zat al tien maanden vast in België. In die periode maakte hij ook nog stakingen bij het gevangenispersoneel mee. “Ik heb daar in onmenselijke omstandigheden gezeten”, zei Masmeijer.

Overbevolkt. Met drie man in een cel, wc in het midden. Echt vreselijk.

Frank Masmeijer over Belgische gevangenissen

Hij heeft er volgens advocaat Knoops een ‘aanpassingsstoornis met depressieve kenmerken’ aan overgehouden. De officier van justitie (aanklager, red.)  wuift dat weg: “Hij is gewoon bang voor detentie. Er wordt gedaan alsof overlevering naar België marteling is. Zwaar overtrokken.”

Want mocht Masmeijer door de rechtbank toch aan ons land worden overgeleverd, zal hij het proces over het hoger beroep wél in een Belgische cel moeten afwachten. Dat kan maanden duren. Bij de zaak zijn tientallen verdachten betrokken waardoor de uitspraak lang op zich kan laten wachten. Ook vanwege die onduidelijkheid zou Masmeijer, vindt advocaat Knoops, niet nu moeten worden overgeleverd.

Masmeijer komt aan op de rechtbank.
Victor Schildkamp Masmeijer komt aan op de rechtbank.



26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank Van den Bulck

  Wat dacht die dan, dat hij in de Club Med ging verblijven ?

 • Jeroen Bras

  Ha die wil in een Nederlandse gevangenis zitten dan kan m verder feesten Zet m maar int gevang in zuid Amerika ipv in België dan kan hij daar op zijn blaren zitten Wie zen gat brandt moet niet zielig liggen doen achter af

 • leo carpentier

  De oude steenkoolmijnen terug openen en allemaal daarin. Alle dagen een oud brood en een fles water. Dat is gestraft zijn en een les leren. Gedaan met de staatshotels

 • Marc Krol

  Dan moet je maar niet vast komen te zitten

 • Guy De Cuijper

  gedraag je dan moet je er niet in..... :-)