"België Europees voorzitter op scharniermoment"

UNKNOWN
In het verleden is bewezen dat de Europese integratie vooral in crisistijden vooruitgang boekt. Het is dan ook op een "waar scharniermoment" dat België het voorzitterschap van de Europese Unie in handen neemt, zo verklaarde Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso na afloop van een ontmoeting met de Belgische beleidsmakers.

Na de traditionele ontmoeting met de Europese Commissie richt het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie de blik op het Europees Parlement. Liefst 21 ministers zullen de komende twee weken de revue passeren in het halfrond.

Vanaf maandag vindt in Straatsburg de eerste plenaire zitting van het Parlement tijdens het Belgische voorzitterschap plaats. Traditioneel houdt de regeringsleider dan een toespraak waarin de marsrichting voor de komende zes maanden wordt toegelicht.

Die taak komt ontslagnemend premier Yves Leterme toe. Hij houdt zijn toespraak woensdagochtend. Leterme zal vergezeld worden door minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere en staatssecretaris voor Europese Zaken Olivier Chastel.

De spits wordt echter afgebeten door de ministers Stefaan De Clerck en Vincent Van Quickenborne, die maandagavond al verwacht worden in de commissie juridische zaken. De Clerck betreedt overigens dinsdagochtend reeds de plenaire zaal voor een debat over Swift.

Barroso: "Cruciaal punt"
"Alle momenten zijn belangrijk, maar nu zijn we echt op een cruciaal punt in de Europese integratie beland. Het is in crisistijden dat Europa vooruit kan gaan. We zetten momenteel historische stappen met de constructie van een economisch bestuur voor onze monetaire unie", zei Barroso na zijn gesprekken met vertegenwoordigers van de federale regering en de deelstaatregeringen in het Brusselse Egmontpaleis.
 
Volgens Barroso hebben de kredietcrisis, de economische recessie en de financiële problemen in Griekenland en andere eurolanden de lidstaten doen inzien hoe afhankelijk ze zijn van elkaar en daarom moet de komende maanden een consensus ontstaan over nauwere economische en budgettaire samenwerking in Europa, en in het bijzonder in de eurozone.
 
Voor het Belgische voorzitterschap is het economisch bestuur echter geen eenvoudig dossier. Alle instellingen proberen immers zoveel mogelijk het laken naar zich toe te trekken. Ontslagnemend premier Yves Leterme zei alvast dat "een goed evenwicht gezocht moet worden tussen de communautaire benadering, met een centrale rol voor de Commissie, en het 'ownership' en engagement van de staatshoofden en regeringsleiders in de Europese Raad". (belga/gb)