"Belangrijke Australische politici hebben banden met de Italiaanse maffia"

De Australische eerste minister Tony Abbott.
REUTERS De Australische eerste minister Tony Abbott.
Er bestaan banden tussen belangrijke Australische politici en de maffia uit het Italiaanse schiereiland Calabrië, de 'Ndrangheta. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Australische zender ABC samen met grote Australische kranten als The Sydney Morning Herald en The Age heeft gedaan. Volgens die media gebruikte de maffia een aantal bekende mensen uit de politiek om beslissingen in haar voordeel te manipuleren.

De 'Ndrangheta is een van de invloedrijkste criminele groeperingen ter wereld en een van de belangrijkste spelers in de internationale drugshandel. In Australië is de groepering actief in zowel de legitieme handel van onder meer groente en fruit als in de illegale drugshandel.

Het onderzoek wijst onder andere op een voormalige minister en ambassadeur, Amanda Vanstone. Hoewel die zelf geen strafbare feiten zou hebben gepleegd, lijkt het er volgens de media wel op dat ze banden heeft met de maffia. Ook bij de regelgeving rond giften aan politieke partijen plaatst het onderzoek vraagtekens.