“Bayer wil Roundup-schikking voor 8 miljard”

Beeld ter illustratie, Roundup.
AFP Beeld ter illustratie, Roundup.
Chemiereus Bayer is bereid tot 8 miljard dollar (7,15 miljard euro) te betalen om tot een schikking te komen in duizenden Amerikaanse rechtszaken wegens de onkruidverdelger Roundup. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De officiële bemiddelaar noemt het echter “pure fictie”.

In totaal lopen in de Verenigde Staten ruim 18.000 rechtszaken wegens Roundup, aangespannen door mensen die zeggen kanker te hebben gekregen van de onkruidbestrijder. Bayer, dat het middel via de overname van Monsanto in handen kreeg, stelde eerder al speciale bemiddelaars aan om tot een akkoord te komen in de kwestie. Een woordvoerder van het bedrijf wilde geen commentaar geven.

Maar volgens de bemiddelaar die werd aangesteld door het Amerikaanse gerecht, Ken Feinberg, heeft Bayer geen voorstel van 8 miljard dollar gedaan. Hij spreekt van “pure fictie” en voegt eraan toe dat een compensatie “zelfs nog niet werd besproken” in de bemiddelingsgesprekken, die nog duren tot september. 

Eerdere schadevergoeding van 2 miljard dollar

Eerder dit jaar kende een Amerikaanse jury een schadevergoeding toe van 2 miljard dollar (1,79 miljard euro) aan een bejaard koppel dat stelt kanker te hebben gekregen door blootstelling aan onkruidverdelger Roundup. Bayer blijft wel overtuigd “dat het verdict en de schadevergoeding niet ondersteund worden door de bewijslast die op het proces voorgelegd werd”.

Glyfosaat in Europa

Oostenrijk was vorige maand het eerste Europese land om de onkruidverdelger glyfosaat te verbieden. De Europese Unie stemde in 2017 ermee in dat het product nog vijf jaar in gebruik mocht zijn. Individuele lidstaten mogen enkel door de EU goedgekeurde goederen verbieden in welbepaalde omstandigheden, omdat dit de eengemaakte markt kan ondermijnen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Beatrix Klein

  Raf Janssens: zeer intelligent van jou. Succes!!!

 • raf janssens

  Nog steeds het beste middel op de markt. Mijn voorraad volstaat nog voor zeker 10 jaar

 • Gunter Verleyen

  Dus de ééngemaakte markt is belangrijker dan de gezondheid van de E.U-burger, wie betaald de zorgkosten voor dergelijke slachtoffers, de sociale zekerheid van de individuele lidstaten toch, tof hoor eu-parlementariers

 • Yves Steenssens

  Hoeveel DDT slachtoffers zouden er niet zijn ? - wordt nog steeds in onze bodem gevonden …..Eerdere buur teler (met ook serre) die met pesticide spoot toen er mist was belandde in AZ Gent , hij ontsnapte daar aan de dood - bij zijn buurvrouw die lang ziek was ontdekte men in AZ Leuven eindelijk de oorzaak : pesticides - brave buren want geen schadevergoeding gevraagd .