"Azië heeft landbouwrevolutie nodig"

UNKNOWN

Azië heeft volgens een nieuw VN-rapport een landbouwrevolutie nodig om de strijd tegen de armoede te overwinnen. De Aziatische landen hebben twee decennia lang de landbouw verwaarloosd. Indien de productiviteit op het niveau van Thailand zou getild worden, zouden 200 miljoen mensen van de extreme armoede bevrijd kunnen worden. De auteurs van het rapport riepen de rijke landen op hun landbouwmarkten te openen.

Groei
De commissie rekent voor de hele regio op een groei van 7,7 procent van de nationale economie, na de 8,2 procent van vorig jaar. Vooral in Zuidoost-Azië, dat sterk van de export naar de Verenigde Staten afhangt, valt de dalende conjunctuur op. In China en India stijgt echter de binnenlandse vraag en die landen kunnen op 10,7 respectievelijk 9,0 procent groei rekenen.

Landbouwsector verwaarloosd
"We hebben een nieuwe landbouwrevolutie nodig", meent Noeleen Heyzer, zaakvoerster van de Economische en Sociale Commissie voor Azië en de Pacific . In de afgelopen 20 jaar werd de landbouwsector systematisch verwaarloosd, met geringe uitgaven voor de wetenschap en de infrastructuur.

Een dollar per dag
"De regio had het afgelopen decennium een gemiddelde jaarlijkse groei van zeven procent, maar niettemin moeten nog steeds 641 miljoen mensen met minder dan een dollar per dag porberen te overleven", zei haar plaatsvervanger Shigeru Mochida. "Er klopt iets niet met het ontwikkelingsconcept". (afp/tdb)