"Australië moet vluchtelingen weghalen van het eiland Nauru"

In dit medisch centrum konden asielzoekers en vluchtelingen geestelijke gezondheidszorg krijgen.
AP In dit medisch centrum konden asielzoekers en vluchtelingen geestelijke gezondheidszorg krijgen.
Artsen Zonder Grenzen (AzG) is niet te spreken over de beslissing om op het eiland Nauru niet langer geestelijke gezondheidszorg te verstrekken aan asielzoekers en vluchtelingen. Australië heeft daar een opvangcentrum voor vluchtelingen. De ngo roept nu op om hen onmiddellijk te evacueren van het eiland.

Het piepkleine Nauru, de kleinste eilandstaat ter wereld, ligt geregeld zwaar onder vuur voor de slechte levensomstandigheden. De geestelijke gezondheid van de vluchtelingen op het eiland is volgens Artsen Zonder Grenzen "meer dan hopeloos". 

"In de afgelopen elf maanden heb ik op Nauru een alarmerend aantal zelfmoordpogingen en gevallen van zelfverminking gezien bij de mannen, vrouwen en kinderen die we behandelen", zegt psychiater Beth O'Connor. Heel wat kinderen zijn er zo slecht aan toe dat ze niet in staat zijn om te eten, drinken of zelfs naar het toilet te gaan.

Zelfmoordgedachten
Uit medische analyse blijkt dat veel patiënten zich in een vicieuze cirkel van diepe wanhoop bevinden. Minstens 78 mensen hadden zelfmoordgedachten. Velen onder hen zijn ook gescheiden van hun familie.

Volgen AzG is er voor deze patiënten geen therapeutische oplossing zolang ze opgesloten zijn op het eiland. De organisatie pleit ervoor om de honderden asielzoekers en vluchtelingen weg te halen van het eiland. "De Australische regering omschrijft 'offshore-detentie' als een humanitair beleid. Maar mensen op zee redden om hen vervolgens in een openluchtgevangenis op Nauru achter te laten, daar is niets humanitairs aan", verklaart uitvoerend directeur Paul McPhun.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lucien lemahieu

  de NGO´s delen de bevelen uit. dus gehoorzamen.

 • Samuel Smausentich

  Het wordt tijd dat AzG en soortgelijke bemoeial-organisaties eens hard aangepakt worden zodat ze een toontje lager gaan zingen. Wat wacht men trouwens om hun boot de Aquarius van het zelfde laken een broek te geven als de Rainbow Warrior van groene pis ?

 • Hilde Eykens

  Hier is het ook juist hetzelfde bezig maar hier zijn het de Belgen die het psychisch niet meer aankunnen.

 • Marc Casier

  Artsen Zonder Grenzen hebben daar niets over te zeggen!

 • Lea Van Heybeeck

  Waarom gaan ze dan niet terug naar eigen land? Wat kan hen tegenhouden?