"Australië betaalde mensensmokkelaars om migranten te weren"

De politie begeleidt een boot met vluchtelingen uit Birma die de kust van Australië probeerden te bereiken.
REUTERS De politie begeleidt een boot met vluchtelingen uit Birma die de kust van Australië probeerden te bereiken.
De Australische marine heeft migranten die een poging deden voet aan wal te zetten betaald om rechtsomkeert te maken. Dat meldt de BBC op basis van een woordvoerder van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

Volgens James Lynch van de UNHCR hebben de 65 passagiers van een boot die op 20 mei werd onderschept gezegd dat de bemanningsleden geld van de marine hebben ontvangen. De migranten - 54 uit Sri Lanka, tien uit Bangladesh en één uit Birma - stapten vervolgens over op een boot van de douane, waar ze vier dagen bleven 'voordat ze op twee andere boten overstapten en terug werden gestuurd naar Indonesië', aldus Lynch. De boot werd 31 mei gered bij het afgelegen Indonesische eiland Rote.

Een lokale politieman vertelde aan Australische media dat hij het geld - 100-dollarbiljetten verpakt in zes plastic zakken - met eigen ogen heeft gezien en nageteld.

Het zou in totaal gaan om een bedrag van 30.000 dollar, uitbetaald aan de zeskoppige bemanning van de boot.

Creatief

De Australische premier Tony Abbott gaf vrijdag toe dat er 'creatieve' strategieën zijn toegepast om bootvluchtelingen te weren, maar wilde verder niet ingaan op de kwestie. De Australische ministers van Immigratie en Buitenlandse Zaken ontkennen dat er is betaald.

Indonesië onderzoekt de beweringen en stelt dat de Australische ambassadeur op het matje zal worden geroepen als ze waar blijken te zijn.

Australië hanteert een veel bekritiseerd beleid als het gaat om asielzoekers. Het land stuurt iedere immigrant die per boot aankomt terug. Velen van hen reizen via Indonesië.

Australiërs protesteren tegen het repressieve asielbeleid van hun regering.
EPA Australiërs protesteren tegen het repressieve asielbeleid van hun regering.