"Audio-opnames laten gruwelijke details horen over dood Saoedische journalist Khashoggi: ‘Zet wat muziek op terwijl je hem in stukken snijdt’”

Trump ontkent Saoedi-Arabië in te dekken, maar Pompeo waarschuwt voor “belangrijke handelsbetrekkingen” met het land

Jamal Khashoggi.
AP Jamal Khashoggi.
De Saoedische journalist Jamal Khashoggi is in het consulaat van zijn land gefolterd en vervolgens "onthoofd". Dat schrijft het Turkse dagblad Yeni Safak vandaag, dat beweert dat het audio-opnames van de feiten in handen kreeg. Op de tape zou te horen zijn hoe een dokter adviseert “muziek op te zetten terwijl speciale agenten Khashoggi in stukken snijden”. “Dat zorgt voor afleiding tijdens het werk.”

Op 2 oktober ging de journalist naar het Saoedische consulaat in Istanboel om de nodige administratieve stappen te zetten voor zijn huwelijk. Sindsdien is hij verdwenen. Zijn verloofde wachtte hem voor de deur van het consultaat op ,maar de man kwam nooit meer naar buiten. Toch zegt Saoedi-Arabië dat de regeringskritische journalist gewoon weer is vertrokken. Het regeringsgezinde Turkse dagblad Yeni Safak heeft nu naar verluidt toegang tot audio-opnames van wat er zich op het consulaat heeft afgespeeld, maar zegt niet hoe het die opnames in handen heeft gekregen. 

Vingers afgesneden

Uit de opnames zou blijken dat Khashoggi na zijn binnenkomst in het kantoor van de consul werd uitgenodigd. Daar zou hij zijn overmeesterd door vijftien speciale agenten en in elkaar zijn geslagen. Daarna zou hij tijdens een verhoor zijn gefolterd en zouden zijn vingers zijn afgesneden door de Saoedische agenten. Vervolgens is de man volgens het dagblad in stukken gesneden terwijl hij nog leefde en uiteindelijk zelfs onthoofd. 

Een forensisch arts, Salah Muhammad al-Tubaigy, was daarbij aanwezig. Hij zou de mannen aangeraden hebben een koptelefoon met muziek op te zetten. “Dat helpt de spanning te verminderen tijdens het werk.” The New York Times wijst erop dat zulke details en informatie in een krant als Yeni Safak nooit gegeven zouden worden zonder de toestemming van de Turkse overheid. Dat betekent dat de regering van premier Erdogan wil dat de informatie naar buiten komt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Opnames

Verschillende media, waaronder de Washington Post waarvoor Khashoggi schreef, hadden al bericht over het bestaan van de audio- en video-opnames die zouden bewijzen dat de journalist werd ondervraagd, gemarteld en vervolgens gedood in het consulaat. Maar het is de eerste keer dat een Turks medium zegt toegang te hebben tot de opnames.

Volgens Yeni Safak is ook de Saoedische consul Mohammad Al-Otaibi zelf te horen in de opnames. Hij zou gezegd hebben: "Doe dat buiten, jullie gaan me in de problemen brengen.” Waarop een niet-geïdentificeerd individu antwoordt: "Als je wil leven wanneer je terugkeert naar Saoedi-Arabië, zwijg dan.”

“Ondervraging”

Amerikaanse media berichten dat Saoedi-Arabië zou overwogen hebben om de moord op de journalist toe te geven en te verklaren dat het om een uit de hand gelopen ondervraging gaat. 

Ankara heeft Riyad ervan al beschuldigd de journalist te hebben vermoord door een speciaal team te sturen naar Turkije, maar de Saoedische autoriteiten ontkennen dat. Vorige week werden al camerabeelden verspreid van de speciale agenten die met twee vluchten aankomen op de luchthaven van Istanboel, in colonne naar het consulaat rijden en na Kashoggi’s verdwijning opnieuw vertrekken. Volgens Erdogan is uit de huiszoeking van het consulaat gebleken dat een aantal muren “vers geverfd” waren en werden er “toxische substanties” aangetroffen.

Het Saoedische consulaat in Istanboel.
AFP Het Saoedische consulaat in Istanboel.

Trump ontkent Saoedi-Arabië in te dekken

Amerikaans president Trump heeft vanavond ontkend Saoedi-Arabië in te dekken tegen de beschuldigingen. Hij heeft Turkije om audio- en videomateriaal gevraagd, als dat zou bestaan. “Tegen het einde van de week zullen we waarschijnlijk de waarheid kennen.”

Gisteren waarschuwde Trump nog de Saoedi‘s niet zomaar te beschuldigen en zei hij dat ze onschuldig zijn tot het tegendeel is bewezen. Volgens hem had kroonprins Mohammed bin Salman, de echte machthebber in het land, hem verzekerd dat de overheid niets met de zaak te maken heeft. Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, vandaag op bezoek bij Erdogan, waarschuwde dat de “belangrijke zakelijke en overheidsrelaties met Saoedi-Arabië” in overweging moeten worden genomen vooraleer er een antwoord op de feiten wordt geformuleerd. Volgens Pompeo werkt Saoedi-Arabië “goed mee“ aan het onderzoek.

Denk eraan: we hebben belangrijke zakelijke en overheidsrelaties met Saoedi-Arabië

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo
AFP

Huiszoeking

Met een dag vertraging doorzoeken de Turkse autoriteiten vandaag ook de residentie van de consul-generaal in Istanboel. Een ploeg speurders is vandaag het gebouw binnengegaan. Dat meldt het staatspersagentschap Anadolu.

Rond de huiszoeking heerste aanvankelijk verwarring. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu ontkende persberichten dat de residentie van de consul gisteren al werd doorzocht. De inspectie moest verschoven worden omdat het gezin van de consul aanwezig was. De consul zelf is gisterennamiddag naar Saoedi-Arabië vertrokken. Turkije heeft hem het land niet uitgezet, benadrukte Cavusoglu.

Maandagavond al hadden speurders het in de omgeving van de residentie liggende consulaat negen uur lang doorzocht en DNA-stalen meegenomen.

Khashoggi was op 2 oktober het Saoedische consulaat binnengegaan om papieren voor zijn huwelijk met zijn Turkse verloofde af te halen. Sindsdien wordt hij vermist.

Saoedische consul Mohammad Al-Otaibi.
REUTERS Saoedische consul Mohammad Al-Otaibi.157 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • michel De Blay

  Dat Saoedi-Arabië in Jemen duizenden mensen doodt ontgaat blijkbaar al die linkse wereldverbeteraars volledig,maar wanneer er een journalist in het spel is, is plots het kot te klein. Raar hé

 • Sobek Wessels

  Doe toch niet zo naief mensen dat gebeurt overal in de wereld in alle landen ! Denk je dat er hier nog nooit mensen in opdracht uit de weg geruimd zijn ? In Rusland gebruiken ze novitsjok of polonium . In Iran en China krijg je een nep proces en de strop , In de VS verdwijn je of krijg je een bizar ongeluk ezv ....

 • John Rogers

  Walgelijke wereld waarin dat oliekreupsel wordt ondersteund.

 • Roland De Smedt

  Electrische of waterstof auto's aub. Zo snel mogelijk.

 • Frederik Lootens

  Van journalisten blijf je. Das gewoon waanzin en moet heel sterk veroordeeld worden.