"Assange wordt niet uitgeleverd aan land waar hij doodstraf riskeert"

Demonstranten pleiten in Londen voor de vrijlating van Assange en tegen zijn uitlevering aan de VS.
REUTERS Demonstranten pleiten in Londen voor de vrijlating van Assange en tegen zijn uitlevering aan de VS.
WikiLeaks-oprichter Julian Assange zal niet worden uitgeleverd aan een land waar hij mogelijk de doodstraf riskeert. Dat heeft de Britse staatssecretaris voor Europa en Amerika, Alan Duncan gezegd tijdens een bezoek aan Ecuador. Het gaat volgens Duncan om een fundamentele voorwaarde.

Assange (47) zit sinds april een straf van vijftig weken uit in de zwaarbeveiligde gevangenis Belmarsh in Londen, nadat hij zich zeven jaar lang in de Ecuadoraanse ambassade in Londen had verschanst. Daar is hij in april naar buiten gesleurd en gevangen gezet voor het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht. 

lees verder onder de foto:

De Britse staatssecretaris voor Europa en Amerika, Alan Duncan (links) en de minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador, Jose Valencia.
EPA De Britse staatssecretaris voor Europa en Amerika, Alan Duncan (links) en de minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador, Jose Valencia.

De Verenigde Staten beschuldigen Julian Assange van spionage en hebben om zijn uitlevering gevraagd. Eind februari 2020 zal een Britse rechtbank zich over het Amerikaanse verzoek buigen. Volgens Washington zou de Australiër klokkenluidster Chelsea Manning hebben geholpen om geheim materiaal over de militaire operaties van de VS in Irak en Afghanistan in de openbaarheid te brengen.

Bij een veroordeling op alle 18 punten van de aanklacht hangt de stichter van klokkenluiderswebsite Wikileaks 175 jaar cel boven het hoofd.

Demonstranten in Melbourne met een verjaardagstaart voor Julian Assange, die begin deze maand 48 werd in gevangenschap.
EPA Demonstranten in Melbourne met een verjaardagstaart voor Julian Assange, die begin deze maand 48 werd in gevangenschap.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jef Heffens

    Asange zal zo wie zo in een Amerikaanse cel belanden, daar moet je niet aan twijfelen.