“Assange overgebracht naar ziekenboeg van gevangenis”

Klokkenluidersorganisatie WikiLeaks maakt zich zorgen over de gezondheidstoestand van haar oprichter Julian Assange. Hij is overgebracht naar de ziekenboeg van de Londense Belmarsh-gevangenis, waar hij vastzit in afwachting van mogelijke uitzetting naar Zweden dan wel naar de Verenigde Staten.

Volgens WikiLeaks is Assange in de zeven weken dat hij nu in de gevangenis zit, dramatisch veel gewicht verloren en is zijn gezondheid, die al niet geweldig was, verder achteruit gegaan.

Een Zweedse rechtbank heeft gisteren een verzoek afgewezen, waarin de advocaat van Assange vraagt om uitstel van de zitting waarin over zijn zaak wordt gesproken. Zweden wil hem berechten voor twee verkrachtingen in 2010. Al die jaren kon dat niet omdat Assange zijn toevlucht had gezocht in de ambassade van Ecuador. Hij werd op 11 april overgedragen aan de Britse autoriteiten. De Verenigde Staten hebben om zijn uitlevering gevraagd. De klokkenluider riskeert er een lange gevangenisstraf.

Slechte gezondheid

De VS willen hem vervolgen voor spionage. Via WikiLeaks kwamen honderdduizenden documenten naar buiten over de Amerikaanse oorlogsvoering in Afghanistan en Irak. Vandaag buigt een Brits hof zich over het Amerikaanse uitleveringsverzoek. Het videoverhoor van WikiLeaks-oprichter Julian Assange over het uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten, is vandaag door de rechtbank van het Britse Westminster uitgesteld naar de week van 12 juni wegens gezondheidsredenen. Dat heeft een van de advocaten van Assange gemeld.

Een dertigtal aanhangers van Assange heeft zich voor de rechtbank verzameld, om te protesteren tegen zijn uitlevering.

Bekijk ook:

Beveiligingsbeeld toont Assange in ambassade
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jeanne Helsen

  Ziekenboeg? Is die gevangenis een schip?

 • Jef Heffens

  Hij moet zich geen illusies maken, hij zal waarschijnlijk nooit meer vrij komen en dat is maar goed.

 • Ingrid Charlier

  Wikileaks zou zich beter zorgen maken over de gezondheidstoestand van zijn slachtoffers i.p.v. de dader.

 • paul lemmens

  de man die dacht dat hij de wereld kon veranderen met verraad betaalt nu zijn domheid