"Antikoranfilm voorbode van anti-islamwetten"

Geert Wilders.
UNKNOWN Geert Wilders.

Achter de film 'Fitna' van Geert Wilders zit een vooropgezet plan om ervoor te zorgen dat westerse politici anti-islamwetten doorvoeren. Dat stelt imam Fawaz Jneid van de salafistische As Soennah-moskee in Den Haag. Door moslims doelbewust te irriteren en aan te zetten tot geweld zou draagvlak voor zulke wetten worden gecreëerd. De Deense spotprenten van de profeet Mohammed zouden hetzelfde doel voor ogen hebben.

Complottheorie
In een interview met Mzine TV, het online televisiekanaal van het tijdschrift Mzine, zet hij zijn complottheorie uiteen. Volgens de imam is het nog maar de vraag of Wilders alleen handelt. "Misschien zijn er wel mensen die Wilders helpen om wat men noemt 'de islamisering' van Europa tegen te houden", zo vertaalt Mzine zijn woorden.

Moslims irriteren
"Wettelijk gezien kunnen ze niets tegen de islam doen, dus gaan ze moslims irriteren", zegt de imam in het filmpje, dat gisteren op de website is geplaatst. "Door bijvoorbeeld de cartoons van Denemarken proberen ze de moslims tot geweld aan te zetten. Zodat westerse politici nieuwe wetten zullen maken gericht tegen de islam."

"Fascistisch"
Fawaz Jneid licht niet toe wie de touwtjes achter de schermen in handen zouden hebben. Wel benadrukt hij dat hij ervan overtuigd is dat de meeste politici in Nederland het niet eens zijn met de methode-Wilders. "Wat Wilders, zijn partij en aanhangers zeggen en doen is pure discriminatie en nog meer dan dat: het is fascistisch", zo valt de imam de man aan die de koran afschildert als fascistisch boek.

De As Soennah-moskee staat bekend als orthodox. Imam Fawaz Jneid kwam eerder in het nieuws toen hij Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh vervloekte. In het interview op MzineTV noemt hij Wilders een arrogante en 'psychisch zieke' man. (novum/ka)