"Anti-migrantendecreet Trump niet tegen islam gericht", zeggen Verenigde Arabische Emiraten

AFP
Het omstreden decreet van VS-president Donald Trump dat de toegang tot de Verenigde Staten verbiedt aan inwoners van zeven landen, is niet tegen de islam gericht. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), sjeik Abdallah Ben Zayed al-Nahyan, vandaag gesteld. De zeven landen in kwestie hebben alle wel een moslimmeerderheid, maar dat het decreet "tegen een specifieke religie is gericht", is volgens de minister een brug te ver. De sjeik zei dit op een gemeenschappelijke persconferentie met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov.

In het voordeel van het decreet spreekt, aldus de VAE-minister, dat het "beperkt is in de duur" (drie maanden, nvdr) en dat "de grote meerderheid van de moslims niet wordt geviseerd".

De zeven geviseerde landen zijn Irak, Iran, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen. Dat zijn nagenoeg dezelfde landen die ruim een decennium geleden in Washington als "schurkenstaten" golden en die een "regimewissel" verdienden.

In het merendeel van die landen hebben sjiitische moslims een flinke vinger in de pap. Soennitische moslimlanden worden door Trumps decreet niet geviseerd. Dat geldt bijvoorbeeld voor de soennitische Golfmonarchieën en in het bijzonder voor Saoedi-Arabië, hoewel 15 van de 19 aanslagplegers van 9/11 de Saoedische nationaliteit hadden. ook terreurbewegingen als al-Qaida en IS zijn (fundamentalistisch) soennitisch.