'Angsthaas' Cameron weigert tv-debatten in duelvorm

De Britse premier David Cameron.
PHOTO_NEWS De Britse premier David Cameron.
De Britse premier David Cameron weigert om in de verkiezingscampagne een rechtstreeks tv-duel aan te gaan met zijn uitdager van Labour, Ed Miliband. De oppositie en zelfs de Liberaal-Democratische regeringspartner vinden dat maar minnetjes en noemen de Tory-voorman afwisselend een angsthaas en een arrogante gast. Ukip kwam met een andere antropomorfe vergelijking: hij vlucht weg als een kip.

De LibDems stelden dat, als Cameron toch niet wil, hun leider - vicepremier Nick Clegg - de clash met Miliband zal aangaan om het beleid van de huidige regering te verdedigen.

Cameron stelt dat hij wel in een verkiezingsuitzending van anderhalf uur wil zitten, op voorwaarde dat het geen tweestrijd betreft, maar een heus debat tussen minstens de zeven topkandidaten voor de stembusslag van 7 mei. Behalve hemzelf, Miliband en Clegg moeten ook de partijvoorzitters van de Eurosceptische Ukip, de Groenen, de Scottish National Party en de conservatieve Noord-Ierse regeringspartij DUP hun standpunten kunnen verdedigen.

Naar Amerikaans model
De zenders BBC, ITV, Sky News en Channel 4 stellen minstens drie debatten voor, waaronder een directe verbale slag op zijn Amerikaans tussen de twee veronderstelde topkandidaten. De andere, argumenteren de zenders, maken toch geen kans om na 7 mei hun intrek in Downing Street 10 te nemen.

In 2010 werd de "hoofddebat" gevoerd tussen de leiders van de Tories, Labour en de LibDems. Het debat werd gewonnen door Clegg, de verkiezingen door de Conservatieven.