“Amfetaminepillen ter waarde van 1 miljard euro werden verzonden in opdracht van Assad”

De buit -84 miljoen amfetaminepillen- ziet er alvast indrukwekkend uit.
Photo News De buit -84 miljoen amfetaminepillen- ziet er alvast indrukwekkend uit.
De 84 miljoen amfetaminepillen die in Italië onderschept werden, zijn geproduceerd en verzonden in opdracht van de clan-Assad. Dat meldt ‘Der Spiegel’. Eerst werd gedacht dat terreurgroep IS zich met de drugs verrijkt zou hebben, maar specialisten maakten brandhout van die bewering. De Duitse krant levert nu sterke aanwijzingen dat de Syrische president Bashar al-Assad achter de operatie zou zitten.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De pillen wogen in totaal veertien ton, goed voor een straatwaarde van één miljard euro. Ze werden ontdekt in de haven van Salerno en zaten -verspreid over drie containers- verborgen tussen een lading papier. Volgens de Italiaanse politie ging het om “de grootste inbeslagname van amfetaminen wereldwijd”. Amfetaminepillen worden meestal als captagon aan druggebruikers verkocht.

Speurwerk van ‘Der Spiegel’ heeft nu uitgewezen dat een nonkel van Assad een captagon-bedrijf runt. De familie van Assad zwaait bovendien de plak in verschillende van die fabrieken. Officieel wordt er echter enkel verpakkingsmateriaal geproduceerd. En jawel: het typische papier dat daar gemaakt wordt, werd ook gebruikt om de drugs in te pakken. De peperdure lading werd tot slot verscheept uit de haven van Latakia, die onder controle staat van de Assads.

Te veel bijwerkingen

Captagon is al lang verboden in een groot deel van de wereld omdat er te veel bijwerkingen waren. Het goedje bleek daarnaast ook bijzonder verslavend te zijn.

De naam bleef wel voortbestaan in het illegale circuit, waar hij nu voor allerlei pillen op basis van amfetaminen wordt gebruikt. De grootste afzetmarkt ligt in de Golfstaten, met Saoedi-Arabië op kop. Daar wordt de drug vooral aan welstellende twintigers en dertigers verkocht.

Lees ook: Recordvangst van amfetaminen uit Syrië, maar verband met terreurgroep IS is fabeltje (+)
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • frans vullings

  komt goed uit om Assad de schuld te geven

 • José verdonck

  Een verhaal dat gewoon rammelt langs alle kanten. Voor welke markt waren ze bestemd? als ze aankomen in Italië zal dat wel EU zijn zeker? Pillen verborgen tussen papier? Op het filmpje zie je dat ze IN de rollen papier zitten.

 • Ferre Van Olmen

  Captagon wordt ook de jihadi-drug genoemd. Is Assad nu ook al zijn grootste vijanden aan het aftroeven op hun eigen terrein? Als het waar is wat het Westen allemaal uitvindt over die man, dan moet hij toch een gigant zijn. Btw: ik heb de bronnen en ‘experten’ van Der Spiegel zelf eens nagetrokken: Middle East Institute in Washington DC. Politiek verhaaltje dus weeral.

 • John Nauwelaerts

  Voor wie het nog niet door heeft: IS was en is een instrument van het Westen. Alles is goed om Assad slecht te maken. Westerse inlichtingendiensten die alweer iets vinden over hem. Ik was zelf verschillende keren in Syrië. Vraag maar eens aan gematigden en christenen daar wie er nog iets goed doet voor het land. Blijf maar alles klakkeloos slikken wat de media jullie opdringen.

 • joyce vermaelen

  Hahahaha wat gaan ze nog op die man steken? Ze willen hem echt kost wat kost weg en het wordt lachwekkend.