“Amerikaanse shutdown zeer waarschijnlijk”: Democraten weigeren voorlopig 5 miljard euro extra voor grensmuur

De Amerikaanse president Donald Trump .
Photo News De Amerikaanse president Donald Trump .
De Amerikaanse president Donald Trump dreigde er vandaag opnieuw mee dat er een lange "shutdown" van de overheidsdiensten kan komen als het Amerikaanse Congres geen budget voorziet voor een grensmuur met Mexico. “De shutdown komt er waarschijnlijk”, zei Trump aan een journalist van CNN. “Want de Democraten geven niet veel om dit probleem.” 

Senator Grassley communiceerde eerder al via een journalist van CNN dat er een uur gediscussieerd werd zonder enig resultaat. Of die shutdown er zal komen? “Waarschijnlijk wel”. 

“Er zijn gewoonweg niet genoeg stemmen in de Senaat voor de financiering van een dure grensmuur met belastinggeld”, reageerde een tweede senator, Chuck Schumer,  minder dan twaalf uur voor de sluiting van negen federale agentschappen door gebrek aan geld. 
“President Trump: je krijgt je muur niet”, zei Schumer. Hij voegde eraan toe: “Geef je shutdown-strategie op, je hebt die nu al niet minder dan 25 keer aangekondigd”, zei hij en verweet de president te handelen in een vlaag van woede. 

Voorlopige begrotingswet

Na vorige dreigementen van Trump keurde de Amerikaanse Senaat woensdag een voorlopige begrotingswet goed die voldoende overheidsfinanciering voorziet tot 8 februari, inclusief een budget van 5,7 miljard dollar (zo’n 5 miljard euro). Maar als de Democraten vandaag tegen die begrotingswet stemmen, dreigt na vandaag alsnog een zogenaamde "shutdown", waarbij de Amerikaanse regering zonder geld komt te zitten en overheidsdiensten gesloten moeten worden.

Als de president de begrotingswet tegen middernacht lokale tijd (zaterdag 5 uur Belgische tijd) niet tekent, zullen sommige federale overheidsdiensten stante pede zonder geld komen te zitten. De Amerikaanse Senaat stemt normaal later vandaag over de begrotingswet, maar volgens insiders is de kans klein dat de Republikeinen voldoende steun krijgen van de Democraten. 

“Lange shutdown” 

“De shutdown kan heel lang duren”, waarschuwde Trump eerder via Twitter. En hij schuift de schuld voor zo'n shutdown ook gewoon in de schoenen van de Democraten. 

AFP12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Van Roy

  Yves 1 keer onder Obama in 8 jaar bij Trump is het de derde keer al sinds hij president is. En dat is in minder dan 4 jaar. Toch een verschil. Maar ik denk dat elke president wel is een schutdown heeft gehad. Maar als Trump een grensmuur geld laat vallen is het in orde en geen schutdown.

 • Marie Vanakker

  Deze rijke "bobo" denkt zo zijn steun te verzekeren bij de angstige rednecks in de V.S .Van het hele "And Mexico wil pay for it " scenario is ook niks in huis gekomen . Een rijke beroepsfraudedeur dus zoals er hier in Vlaanderen ook enkele de kop op steken .

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Urban, denk niet dat Lexico zal betalen. Trouwens, de muur is er bijlange nog niet ! Eerst het geld nog van de VS burger daarna MISSCHIEN (!?!?) wat geld van Mexico !

 • yves dekeersschieter

  Onder showman Obama heeft zich hetzelfde voorgedaan en dan was de commentaar van links veel milder

 • stefan crama

  Een heel gevaarlijk man hebben de Amerikanen verkozen tot president. Ze zullen het nog wel beseffen , wel te laat.