"Amerikaanse regering scheidde minstens 8.000 migrantenfamilies. Dat is veel meer dan ze zelf toegaf"

Het weerzien verliep altijd emotioneel.
AP Het weerzien verliep altijd emotioneel.
De Amerikaanse regering heeft in 2017 en 2018 minstens 8.000 migrantenfamilies gescheiden, veel meer dan ze tot nu toe zelf heeft bevestigd. Dat zegt Amnesty International in een nieuw rapport op basis van statistieken van het grensbeveiligingsagentschap CBP (Customs and Border Protection).

Het scheiden van migrantenfamilies zonder papieren maakte deel uit van het nultolerantiebeleid van president Donald Trump. Die zag zich eind juni wegens heftige kritiek in binnen- en buitenland genoodzaakt om de maatregel ongedaan te maken en de families weer te herenigen.

Officieel heeft de Amerikaanse regering nooit vrijgegeven hoeveel gezinnen precies gedwongen opgesplitst werden. "Ongeveer 2.500", klonk het. In het nieuwe rapport citeert Amnesty International nu officiële statistieken van CBP. Daaruit blijkt dat het om 8.000 families zou gaan. Tussen 19 april en 15 augustus 2018 alleen al zou het om 6.000 gezinnen gaan.

Op deze plek werden kinderen gescheiden van hun ouders.
AP Op deze plek werden kinderen gescheiden van hun ouders.

"Nog hoger"
Volgens de ngo ligt het eigenlijke aantal echter nog hoger dan dat. Er werden bijvoorbeeld ook minderjarigen van hun grootouders, ooms of tantes gescheiden. "De statistieken lijken nog altijd geen rekening te houden met honderden of misschien wel duizenden families."

Het scheiden van families overtreedt verscheidene fundamentele mensenrechten en kinderrechten, benadrukt Amnesty International. De ngo roept het Amerikaanse Congres op om snel een duidelijk overzicht op te stellen.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bonacasa

  Jean, Fons, alweer leugens aan het verspreiden? De wet dateert van het Bush/Clinton tijdperk, maar is nooit toegepast, alleen door Trump. Informeert je bij onafhankelijke bronnen, niet bij Breitbart of Infowars.

 • Jan Verstrepen

  Wel wat een komedie is me dat, ze moesten maar thuis gebleven zijn of legaal naar Amerika gaan. Als je even rondrijdt in Mexico heb je niet de indruk dat veel kinderen bij hun ouders zijn, kinderen zijn nu de pasmunt geworden om criminaliteit te rechtvaardigen.

 • Johny Lapeire

  Zo hoort het, anders moeten er geen wetten meer zijn en doet iedereen zijn zin, het is makkelijk om op andermans zweet te gaan profiteren.

 • Roy Cooks

  Dat ze in Mexico gebleven waren!

 • Jean West

  Guido Pintens eens goed informeren en niet op die nieuwsites. Fons Casteels heeft helemaal gelijk met wat hij schrijft. En deze wet is ingevoerd door Obama zoals Jonathan Wouters schrijft en dan volgens velen de beste president.