“Amerikaans koppel keek toe hoe Belgisch-Nederlandse model Ivana Smit stierf”

Ivana Smit
Facebook Ivana Smit
Alex en Luna Johnson hebben het Belgisch-Nederlandse model Ivana Smit (19) mogelijk zien sterven. Dat betoogt de advocaat van de familie Smit, Sankara Nair, vandaag in zijn schriftelijke slotpleidooi voor de rechtbank in Maleisië. Als het Amerikaanse echtpaar veroordeeld wordt, wacht het tien jaar celstraf.

Advocaat Sankara Nair gaat in zijn 68 pagina’s lange pleidooi uitvoerig in op de getuigenissen van de afgelopen vier maanden. Nair stelt dat de Johnsons via een internationaal arrestatiebevel aangehouden moeten worden. Na hun arrestatie kunnen ze worden uitgeleverd aan Maleisië. In Kuala Lumpur kunnen ze dan gehoord worden in een strafrechtelijk onderzoek. Volgens Nair is er in elk geval sprake van dood door schuld, waarop in Maleisië tot tien jaar celstraf staat.

Fataal

Nair concludeert dat Ivana op 7 december 2017 zo veel drugs en alcohol in haar bloed had dat het haar fataal werd. De Johnsons, het Amerikaanse echtpaar waarmee ze de nacht had doorgebracht, stonden erbij en keken ernaar. Mogelijk zijn de drugs haar toegediend door deze te mixen met zoete cider. De combinatie en de hoeveelheid drugs moeten geleid hebben tot hyperthermie, oververhitting van het lichaam, met dodelijke afloop. Er werd geen noodnummer gebeld door de Amerikanen.

Zakenman Alexander Johnson zou toegekeken hebben terwijl Ivana Smit stierf.
Marco Mariotti Zakenman Alexander Johnson zou toegekeken hebben terwijl Ivana Smit stierf.

Toen Ivana dood was, hebben de Johnsons uren nagedacht hoe ze dit moesten uitleggen aan de autoriteiten. Maleisië kent strenge straffen voor drugsgebruik en drugsbezit. Ze besloten, volgens de familie Smit, om het op een ongeluk of zelfmoord te laten lijken door haar over de balkonrand te gooien. De familie heeft nooit geloofd in een ongeluk. Er zijn sterke aanwijzingen dat er al lijkstijfheid ingetreden was voordat Ivana over de balkonrand ging en veertien verdiepingen viel. Dat verklaart ook dat ze naakt gevonden werd. Is er eenmaal lijkstijfheid ingetreden, dan is het onmogelijk het lichaam nog te kleden.

Alarmbellen

Nair noemt de conclusie van de politie dat Ivana’s dood een ongeluk was, onkundig en vooringenomen. Er hadden tal van alarmbellen moeten afgaan toen de Johnsons met halfbakken verklaringen kwamen dat ze niet wisten waar Ivana was, terwijl Ivana’s telefoons op tafel lagen en haar kleding in de inloopkast hing. 

Iedere politiefunctionaris die in de getuigenbank plaatsnam, vertelde dat de situatie verdacht was, maar er werd niet naar gehandeld. De plaats delict werd niet verzegeld en er werd maar beperkt dna-onderzoek gedaan. De cider, waarmee Ivana mogelijk was bedwelmd, werd niet onderzocht. Ook ging de politie in de fout door Luna Johnsons vanuit de politiecel de schoonmaakster te laten bellen. Zij dweilde de vloer van het appartement, ruimde glasscherven op en verwisselde de vuilniszakken. Pas toen ze klaar was, kwam de technische recherche het appartement in voor sporenonderzoek. Op 29 maart verlieten de Johnsons Maleisië. Ze zeggen dat ze onschuldig zijn.

De rechter doet 22 januari 2019 uitspraak over de vraag of de dood van Ivana Smit een ongeluk of een misdrijf was.

ANP5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Horatio Vantorre

  dit is allemaal vijgen na Pasen; ze zijn vakkundig uit de wind gezet en men heeft hen het land uit gelaten; nooit zullen ze gestraft of uitgeleverd worden; verschrikkelijk voor de familie van het meisje, zeker omdat niet eens zeker is of ze wel zelf drugs nam.

 • vangeel guido

  De juiste straf was dat al het geld en bezittingen van deze moordenaars naar de ouders van het slachtoffer gaan.En deze mensen mochten niet meer met rijkdom mogen omgaan.Ze hebben met het slachtoffer een gevaarlijk spel gespeeld en het lijkt me zo dat ze het bewust deden.

 • jean petermans

  Die zullen nooit een proces krijgen, omdat ze niet uitgeleverd zullen worden.

 • Karima Etaeser

  Ze zullen de echte waarheid nooit niet kennen helaas, alles is gewoon in de doofpot gestoken. De politie hebben zoveel fouten gemaakt

 • Anthony van der Borght

  10 jaar voor een dood dat is niet genoeg.. iemand het leven afnemen dat is niet genoeg gestraft ik weet niet hoe het daar gaat maar als hij de helft van de straf doet is het veel