"Alsof er bom ontploft is": al achttien doden door orkaan Michael in VS

Photo News
Het aantal doden als gevolg van de doortocht van orkaan Michael in het zuidoosten van de Verenigde Staten loopt op. De autoriteiten telden zaterdag al achttien dodelijke slachtoffers en gevreesd wordt voor nog meer. De reddingswerkzaamheden vorderen langzaam. President Trump wil volgende week een bezoek brengen aan het rampgebied.

Van honderden mensen is nog onbekend waar ze gebleven zijn, melden de autoriteiten. Honderdduizenden mensen zijn voor de orkaan aan land kwam geëvacueerd, maar niet iedereen is op tijd vertrokken.

Reddingswerkers zoeken naar mogelijke slachtoffers in tal van zwaar beschadigde plaatsen zoals Mexico Beach en Panama City aan de Golf van Mexico in het noordwesten van Florida. Maar ook circa 100 kilometer landinwaarts in Marianna is de schade volgens plaatselijke media enorm.

Photo News

Michael ging aan land in Florida in de nacht van woensdag op donderdag, met een verwoestende kracht van categorie vier. Daarbij zijn windsnelheden mogelijk tot 250 kilometer per uur. Michael is daarmee de zwaarste orkaan ooit in de Amerikaanse deelstaat, bevestigden de weerdiensten. Nadien trok Michael noordwaarts richting Georgia, North-Carolina en Virginia, en nam geleidelijk in kracht af.

Mensen kwamen om door omgevallen bomen, schade aan hun woning of door verdrinking. 

Photo News

"Alsof er bom ontploft is"

Gevreesd wordt dat de dodentol nog verder zal oplopen. Hulpverleners gaan nu huis per huis langs om de schade op te meten. Sommige kuststadjes zijn volledig van de kaart geveegd. "Alsof er een bom is ontploft", getuigt de gouverneur van Florida. Hij beloofde dat er water en voedsel zal uitgedeeld worden. Het telefonienetwerk in de regio ligt plat en meer dan een miljoen mensen zaten vrijdag nog altijd zonder stroom. 

Honderden wegen zijn afgesloten omdat ze onder water staan. Na de doortocht van de orkaan waren zelfs heuse golven waar te nemen. Dat is te zien op securitybeelden van St. George Island. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Er waren ook veel stenen huizen die plat lagen. Grote gebouwen met zware stalen constructies die als kartonnen dozen in elkaar geplooid werden. Ziekenhuizen waar de ramen volledig uitgeblazen werden. Het waren niet alleen hun houten constructies.

 • Steven Poppels

  Waarom staan alleen de " stenen " huizen nog recht ???

 • erik vercammen

  21 doren al geteld Nu! En nog meer zullen volgen als al de weggewaaide huizen uitgekamd zijn :( Hopelijk in Portugal vanavond niet te erg met de doortocht van Orkaan Leslie! Een orkaan die al 20 dagen op de oceaan rond dwaald! Laar niks in het nieuws hierover :/

 • roland peeters

  Waarom worden er nooit steunacties gedaan voor deze mensen ?