“Alsjeblieft, help ons”: meisje ontdekt smeekbede in kerstkaartje uit China

In het kerstkaartje dat Florence Widdicombe (6) wilde schrijven, stond al een boodschap genoteerd.
AP In het kerstkaartje dat Florence Widdicombe (6) wilde schrijven, stond al een boodschap genoteerd.
“Alsjeblieft, help ons.” Zo begon de boodschap die Florence Widdicombe, een zesjarig meisje uit London, ontdekte in een kerstkaartje dat haar mama net had gekocht bij de Britse supermarktketen Tesco. Het bleek een smeekbede van buitenlandse gevangenen die in China tegen hun wil verplicht aan het werk gezet zijn. Supermarktketen Tesco is meteen gestopt met de productie van kerstkaartjes in de Chinese fabriek.

“Wij zijn buitenlandse gevangenen in de gevangenis Qingpu Shangai China. Gedwongen te werken tegen onze wil. Alsjeblieft, help ons en verwittig een mensenrechtenorganisatie”, zo staat in drukletters geschreven op de binnenkant van het kerstkaartje. Dat meldt de krant The Sunday Times.

Tesco reageert geschokt en schortte de productie onmiddellijk op. “We zouden nooit gevangenisarbeid in onze productieketen toelaten”, zo verklaarde een woordvoerster. De kaartjes, waarvan de opbrengsten naar goede doelen gaan, zijn ook uit de winkelrekken gehaald. 

Volgens Tesco vond in november nog een onafhankelijke controle plaats in de fabriek met de naam ‘Zheijiang Yunguang Printing’. Niets wees erop dat er gevangenen aan de slag waren, aldus de supermarktketen. 

Oud-journalist

Opvallend: de gevangenen vroegen de bestemmeling van het kaartje ook om Peter Humphrey te contacteren. De vader van het meisje ging aan het googelen en ontdekte dat hij een oud-journalist en privédetective is, en enkele jaren achter de tralies zat in Qingpu. Humphrey, die het artikel schreef, contacteerde oud-gevangenen, die hem bevestigden dat gedetineerden er gedwongen worden om kerstkaartjes voor Tesco in te pakken.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ivan DEJONGHE

  beter hier ook dwangarbeid in lassen voor criminelen die in de cel zitten

 • Peter Janssen

  "Tesco reageert geschokt..."hypocrieten...alsof zij niet weten wat er allemaal gebeurt zodat hun winst zo groot mogelijk is, het kan hen niks schelen wie de kerstkaartjes maakt als het maar zo goedkoop mogelijk gebeurt!

 • Fons Casteels

  In socialistische eenpartijstaten zoals China, Noord-Korea, Cuba e.a. is er geen parlement dat de regering kan interpelleren over mistoestanden. Wat dit kaartje aantoont, is voldoende voor een economische boycot van China. De tekst bewijst dat buitenlandse gevangenen nog niet eens contact mogen hebben met hun familie thuis. Los van het feit dat dwangarbeid voor buitenlandse gevangenen verboden is.

 • Marc Van Nueten

  wat een mooi verzonnen kerstverhaal, verdoken reclame ook.

 • Midas de Schamphelaere

  Ik denk niet dat Annelies weet hoe het er in China aan toe gaat. En de reden waarom mensen daar in de gevangenis moeten in de eerste plaats. Het moest jezelf maar is overkomen.