“Als Trump dat zegt, wie is Amnesty dan om dat tegen te spreken”: Nigeriaans leger gebruikt Trumps woorden om doodschieten van protestanten te rechtvaardigen

De doden worden verzameld zodat familieleden het lijk kunnen identificeren.
AFP De doden worden verzameld zodat familieleden het lijk kunnen identificeren.
“Amerikaanse soldaten kunnen op migranten schieten als ze met stenen gooien”, zei Trump gisteren in een toespraak gewijd aan immigratie. Het Nigeriaans leger maakte vandaag gretig gebruik van die woorden om de dood van tientallen doden goed te praten.

Het leger opende het vuur nadat enkele protestanten stenen begonnen te gooien naar soldaten in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. De meerderheid van de moslims in Nigeria zijn aanhangers van het soennitische geloof, de sjiieten voelen zich daardoor onderdrukt. Dat was ook meteen de reden van protest.

Aanvankelijk beweerde het leger dat ze slechts drie sjiitische demonstranten doodschoten, maar achteraf bleek de dodentol veel hoger te zijn. Zowel Amnesty International als leiders van het protest beweren dat het in werkelijkheid om veertig doden zou gaan.

“Wie is Amnesty?” 

Er volgde al snel kritiek op de gewelddadige reactie van de soldaten. Waarop het leger vervolgens reageerde met een tweet die ze even later opnieuw verwijderden. Ze toonden het filmpje waarin Trump zegt dat zijn soldaten mogen schieten op immigranten die met stenen gooien. Daarbij schreven ze: “Let op en trek conclusies”.

“Als Trump zegt dat stenen hetzelfde zijn als geweren, wie is Amnesty dan om dat tegen te spreken”, klonk het achteraf in een verklaring. “Onze soldaten liepen ook verwondingen op, de sjiieten hebben zelfs een van onze voertuigen verbrand.” Het Nigeriaans leger beweert dat er zes soldaten gewond raakten tijdens de betogingen.

Populariteit van Trump

Trump is behoorlijk populair in Nigeria. De inwoners beschouwen hem als een oprecht man die open communiceert en openhartig praat. Ondanks zijn opmerkingen over de Nigerianen dat ze, eenmaal in de VS, nooit zouden terugkeren naar hun “hutten”.

Ondanks de gewelddadige geschiedenis van Nigeria waarbij onschuldige burgers werden afgeslacht door Islamitische terreurbeweging Boko Haram, vrouwen en meisjes werden verkracht en gemeenschappen verscheurd werden, kon het Nigeriaanse leger altijd bij de Verenigde Staten terecht om wapens te kopen. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sam Sichem

  Gaat dit nu ook alweer in de schoenen van Donald geschoven worden?

 • Jo Van Caenegem

  ok, dit maakt mij enigszins bang, en dat is lang geleden. 9/11 maakte mij een beetje bang, de inval in '90 in Irak, ook een beetje...

 • Jeff Smulders

  Het hypocriete is dat deze demonstranten die doodgeschoten zijn de wapens hebben betaald van het geld dat door de regeringen van dat land van hun gestolen is ook wel belastingen genoemd, deze mensen hebben voor hun eigen dood betaald en de mensen die hun doodgeschoten hebben zijn ook betaald van het geld dat deze mensen betaald hebben.

 • luc baken

  alles is goed om trump zwart te maken voor de verkiezingen