"Als iemand politieke macht heeft, moet hij die gebruiken om te doen wat juist is”: VN-commissaris hekelt haattoespraken en xenofobe uitspraken over Migratiepact

Michelle Bachelet.
REUTERS Michelle Bachelet.
De nieuwe VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet is ontgoocheld dat zo veel landen zich distantiëren van het Migratiepact. De VN-tekst, die volgende week in het Marokkaanse Marrakesh moet worden goedgekeurd, moet helpen de migratie in goede banen te leiden, zowel in de thuis- als de bestemmingslanden van migranten.

"In plaats van leiderschap te tonen en het goede voorbeeld te geven, lijken sommige toppolitici enkel naar de peilingen te kijken omdat ze denken dat mensen bang zijn voor migratie", zegt Bachelet in Genève. Politici zouden mensen waarden moeten meegeven en principes uitleggen. "Als iemand politieke macht heeft, moet hij die gebruiken om te doen wat juist is", zegt ze.

Respect

Bachelet hekelt politici die door de keuze van hun woordgebruik de stemming bij de bevolking tegen migranten of andere minderheden aanmoedigen. "Leidinggevende figuren, die migranten publiekelijk bekritiseren of haattoespraken houden en xenofobe taal gebruiken, geven andere mensen toestemming om geen respect meer op te brengen voor de mensenrechten van anderen. Leidinggevende figuren zijn verantwoordelijk voor wat ze zeggen en moeten het goede voorbeeld geven.” Dat stelt Bachelet zonder politici als de Amerikaanse president Donald Trump of diens Braziliaanse collega Jair Bolsonaro bij naam te noemen. 

Oproep

Bachelet houdt haar toespraak kort voor de 70ste verjaardag van de goedkeuring van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (10 december 1948). "In vele landen ligt de fundamentele erkenning dat alle mensen gelijk zijn en eigen rechten hebben, onder vuur", vindt ze. Ze roept op tot meer betrokkenheid van politici, mensenrechtenactivisten en gewone burgers om de mensenrechten te versterken.

Bekijk ook:

N-VA stemt resoluut tegen pact

Michel: “Niemand moet bang zijn voor de democratie”

De Roover: “Premier zal België in Marrakech niet binden aan pact”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Lauwens

  Nog een die vanuit haar ivoren toren eens zegt wat moet. Ok voor dictaturen en bananenrepublieken. In een democratie zijn het de gekozenen des volk die de regels bepalen en niet een of andere, waarschijnlijk in eigen land afgevoerde, politica die geen verantwoording moet afleggen aan kiezers of wie dan ook.

 • Richard Roose

  Dus TOCH een terugschroeven van vrije meningsuiting ?? Wie zei ook alweer dat het niet zo was ?? Al degenen die dat idiote pact goed vinden ??

 • Christine Laevers

  Zou je van een VN nu niet verwachten dat ze eerder regeringen en regimes van landen duchtig aanspreekt om meer perspectieven te bieden voor hun burgers zodat deze niet moeten migreren ? Dat is een taboe-onderwerp van hier tot ginder maar wel constructiever dan de rode loper uit te zetten voor om 't even welke migrant. NUL op tien voor het huiswerk!

 • heidi coussens

  Wie politieke macht gekregen heeft van het volk, moet doen wat dat volk van hem verwacht. Trouwens, wat geeft deze dame het recht om te beslissen wat juist is en wat niet?