"Als homo's mogen trouwen, dan gaan wij uit protest na 10 jaar scheiden"

kos
De discussie over het homohuwelijk laait weer hoog op in Australië, nadat de oppositie met een voorstel kwam om het verbod in het land op te heffen en de premier die discussie op de lange baan schoof. Een christelijk koppel poseert nu zelfs fier op de cover van het magazine Canberra City News met de bijzondere boodschap: "Het homohuwelijk kan ons dwingen tot een scheiding".

Zelf noemen ze het een weloverwogen beslissing, Nick Jensen en zijn - voorlopig nog - echtgenote Sara. "Mijn vrouw en ik hebben net ons tienjarige huwelijksjubileum gevierd. Maar het zou best kunnen dat wij later op het jaar scheiden." De twee zijn zich ervan bewust dat velen hen niet zullen begrijpen. "Dat komt omdat het niet om een traditionele scheiding gaat."

Het koppel is weliswaar van plan om na de eventuele scheiding te blijven samenwonen, nog meer kinderen te krijgen en als man-en-vrouw door het leven te blijven gaan, maar ze willen wettelijk een einde maken aan hun huwelijk. Omdat ze van mening zijn dat "het huwelijk geen menselijke uitvinding" is, maar "deel is van Gods menselijke geschiedenis". "Het huwelijk is een verbintenis tussen man en vrouw in een gemeenschap in Gods aanzicht", schrijft Jensen in het artikel.

Niet ingrijpen
De staat mag volgens hem niet ingrijpen in het huwelijk, dat vindt hij "vreemd". Hij en zijn vrouw zullen ook weigeren het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht te erkennen, als de staat dat goedkeurt. "Daarom willen we in dat geval scheiden. Door de definitie van het huwelijk te veranderen, krijgt het huwelijk de komende jaren een heel andere betekenis en doel." Jensen besluit nog dat hij en zijn vrouw lang niet de enigen zijn met scheidingsplannen als het homohuwelijk een feit zou worden.

Het blad Canberra City News krijgt nu mee de wind van voren. Vele lezers zijn gechoqueerd dat een onafhankelijk magazine dit artikel publiceert en zich zo "homofobisch" zou opstellen. Dat ontkent uitgever Ian Meikle. "Het koppel had een interessante invalshoek die nieuwswaardig was", klinkt het. "Het artikel geeft niet de mening van ons blad weer."