"Als Egypte binnen de 48 uur geen moslima's vrijlaat zullen we deze Kroaat vermoorden"

"Als Egypte binnen de 48 uur geen moslima's vrijlaat uit de gevangenis zullen we deze Kroaat vermoorden." Die dreigende boodschap heeft IS vandaag de wereld ingestuurd. De man moet geknield een tekst voorlezen, terwijl de strijder naast hem geen kik geeft. Hij houdt een mes in zijn linkerhand, net zoals Jihadi John in het verleden altijd deed. Vorige maand klonk het nog dat de beul uit de talrijke onthoofdingsvideo's op de vlucht zou zijn, maar een antiterreurexpert hechtte toen al weinig geloof aan dat verhaal.

"Mijn naam is Tomislav Salopek", klinkt het in het filmpje. "Ik ben dertig jaar, kom uit Kroatië en ben gevangen genomen op 22 juli. Ik ben getrouwd en heb twee kinderen." Hij geeft ook nog mee dat hij voor een Frans bedrijf werkt en in Caïro woonde.

Volgens LinkedIn is Salopek een topograaf die al in Syrië, Egypte, Libië, Marokko, Irak, Koerdistan en Tsjechië werkte. "Ze willen me ruilen voor moslima's die vastzitten in Egyptische gevangenissen. Deze zaak moet binnen de 48 uur opgelost zijn, anders zullen de soldaten van Wilyat Sinai me vermoorden."

Wilayat Sinai is de Arabische benaming voor een terreurorganisatie die zich de voorbije herfst aan IS heeft gelieerd. Waar het filmpje werd opgenomen en welke vrouwelijke gevangenen dan precies vrijgelaten zouden moeten worden, is niet bekend. Volgens de Kroatische krant 'Glas Slavonije' werd Salopek gekidnapt op weg naar zijn werk.