"Als een renaissance-schilderij': is de foto van Merkel en Trump nu al hét nieuwsbeeld van het jaar?

EPA
Het beeld wordt her en der nu al dé foto van het jaar genoemd: de "spontane ontmoeting" op de G7-top die de Duitse bondskanselier Angela Merkel deelde op Instagram. De moeilijke sfeer op de top in Canada kon niet beter worden geschetst dan door de foto van de Duitse fotograaf Jesko Denzel. Al blijft het de vraag of een momentopname echt de realiteit kan vatten: elk land postte een foto van het moment vanuit een ander perspectief.

Denzel drukte op precies het juiste moment af en realiseerde een perfect fotografisch pareltje. Alsof het een renaissance-schilderij betreft, zie je Angela Merkel, met links naast haar de Franse president Emmanuel Macron en helemaal in de linkerbovenhoek de Britse premier Theresa May, verwoed haar best doen om Donald Trump op andere gedachten te brengen. Tevergeefs, Trumps blik verraadt dat hij allerminst onder de indruk is. 'The Donald' is de enige zittende van het gezelschap. Hij wordt geflankeerd door zijn nieuwe adviseur voor nationale veiligheid John Bolton (met witte snor). 

De details in de foto, waar je naar kan blijven kijken, maken het beeld zo fascinerend. Merkels jasje dat afsteekt tegen de strak in het pak zittende mannen rond de tafel, de schuine lijn die Trumps blik volgt richting Merkel en Macron met zijn vuist op tafel, Theresa May die er niet helemaal bij hoort, de Japanse premier Shinzo Abe die er met gekruiste armen wat verveeld bij staat, de nieuwsgierige Japanse onderhandelaar tussen hem en Merkel in: de spanning op de G7-top, die Trump vroegtijdig verliet, is perfect voelbaar.

Denzel was vandaag als fotograaf aan het werk voor de Duitse delegatie. De foto verscheen op het Instagramprofiel van Angela Merkel. Volgens het onderschrift gaat het om een "spontane meeting tussen twee werksessies door".

Hoe interpreteren?

Hoe de foto exact geïnterpreteerd moet worden, is voer voor discussie. Toont Trump met zijn kleine glimlach minachting terwijl de rest hem probeert te overtuigen? Kijkt hij Merkel aan, of lijkt hij toch net naast haar te kijken? En toont Merkel zich net vastberaden, spelt ze Trump de les, of zit er toch wat lichte twijfel in haar pose? 

Nationaal veiligheidsadviseur Bolton, die er zelf bij was en achter Trump staat, leek op Twitter in elk geval te bevestigen dat de Europese delegaties Trump de les probeerden te spellen. "Weer een nieuwe G7 waar de andere landen verwachten dat Amerika altijd hun bank zal zijn. De president maakte het duidelijk vandaag: niet meer", schreef hij als onderschrift bij de Duitse foto.

Andere foto's tonen ander perspectief

Dat elke foto een ander verhaal kan vertellen, tonen trouwens de andere beelden van de discussie. Op Instagram deelde de Franse president Macron een - weliswaar minder iconische - foto, waarbij hij en niet Merkel centraal staat en de discussie lijkt te leiden.

De Japanse premier Shinzo Abe gaf dan weer een foto vrij waar hij in het midden staat, en luistert naar Trump:

Nog een ander beeld door de Italiaanse delegatie:

Lossere sfeer

Nog andere beelden laten een iets lossere sfeer zien: op een foto waarbij ook nog de Canadese premier Justin Trudeau staat, en de Abe verdwenen lijkt, kan er een glimlach bij de aanwezigen af. Nog een moment vroeger of later is dan weer te zien hoe May, Macron, Merkel en Trump in een discussie over een tekst verwikkeld zijn.

REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS152 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Latet

  Ik hoor hier over geen oorlog in Europa jongens toch doe u oogen open het is elke dag oorlog in Europa wat een zonne bril dragen die mensen ik wil er ook zo een.

 • Dimi Bauwens

  Gino Denil : de schuld van de Amerikanen zelf? Het heerschap binnen de FED ja! Net zoals het heerschap binnen het IMF, ESM, etc hier hetzelfde scenario creëren. Hoe meer schulden, hoe slaafser de bevolking. Maak u geen illusies, alle politici dienen (on)rechtstreeks zeer rijke en nog machtigere 'mensen'.

 • jef de boeck

  Trump is aan het uitgroeien tot beste President die US ooit gehad heeft.

 • Peer Dewitte

  Precies een rembrandt. Doet me denken aan de anatomische les van dokter Nicolaes Tulp.

 • Richard Van den Keybus

  Trump doet tenminste aan zaken en politiek. De vorige was alleen maar goed in golf spelen.