"Alles vliegt kriskras door elkaar boven Schiphol"

Hilz, Peter/Hollandse Hoogte
Schiphol, veruit de grootste luchthaven van Nederland, is volgens de Nederlandse pilotenvereniging VNV veel te laks met de vliegveiligheid. De piloten sturen hierover woensdag een brandbrief naar de Tweede Kamer, meldt de krant De Telegraaf. 

De piloten maken zich zorgen over de onvoorspelbaarheid op de complexe luchthaven. "Alles vliegt kriskras door elkaar", aldus de vliegers.

Afgelopen april verscheen er een alarmerend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de verkeersveiligheid op Schiphol. Er werden toen twee gevaarlijke situaties beschreven. Bij het eerste voorval, op 21 april, raakte tijdens de start de staart van een vliegtuig de grond, waarop uit voorzorg werd besloten terug te keren naar Schiphol. Om een landing boven het maximale landingsgewicht te voorkomen werd brandstof boven de Noordzee gedumpt. Op de luchthaven nabij Amsterdam kon toen een veilige landing worden gemaakt. 

(lees verder onder de foto)

ANP

Bij het tweede voorval,op 31 mei, ontving de bemanning van een vliegtuig toestemming van de luchtverkeersleiding om op te stijgen terwijl er nog een voertuig van de vogelwacht - eveneens met toestemming - op de baan was voor inspectie.

De luchthaven kampt met een relatief groot aantal bijna-botsingen. Luchtvaartmaatschappij KLM, Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zeggen druk bezig te zijn met een integraal veiligheidsmanagementsysteem.

Volgens de OVV was er in augustus overigens 'geen aanwijzingen dat de veiligheid op Schiphol onvoldoende is.' 
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Christiaan Goethals

    Een take-off vanop de taxiway, dat doen ze daar ook.

  • Edmond Dillien

    En terwijl die druk bezig zijn om hun luchtruim te ordenen blijven de vliegtuigen, uiteraard uit commerciële overwegingen, er maar wat door elkaar vliegen, da's net hetzelfde als de Antwerpse ring veranderen zonder de rijstroken tijdelijk aan te passen, vragen om miserie als het tegenzit.