“Alarmerende toename” van Amerikanen die spioneren voor China

Een voormalig medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA is in zijn land veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar wegens spionage voor China. De jury achtte bewezen dat de 62-jarige oud-medewerker van de CIA defensiegeheimen aan China heeft doorgespeeld.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie is er een "alarmerende toename" van Amerikaanse spionnen die hun land verraden aan China. De veroordeelde, Kevin Mallory, werkte op meerdere afdelingen en had toegang tot de hoogste categorie geheimen.

De spion liep tegen de lamp toen op veiligheidsbeelden van een winkel te zien was dat de man geheime documenten aan het scannen was en die op een geheugenstick kopieerde.

Schulden

De schulden die Mallory had opgebouwd, maakte hem een aantrekkelijk doelwit voor de Chinezen volgens het OM. In 2017 reisde Mallory twee keer naar China, waar hij een telefoon ontving om discreet te kunnen communiceren met zijn contactpersoon. Uit onderzoek van de FBI bleek later dat op de telefoon geheime documenten stonden, aldus de aanklagers.

Eerdere deze maand bekende een andere CIA-medewerker al gespioneerd te hebben voor Peking. Deze man ontving voor zijn informatie honderdduizenden dollars van de Chinezen.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jan Sells

    als je er 20 jaar voor in de bak vliegt, moet het wel een bijzonder gruwelijk misdrijf zijn. en hoeveel mensen werken er voor de cia? een getal om waarschijnlijk apetrots op te zijn

  • Mike Bemelmans

    China is en zal altijd onze grote vijand blijven. Boycotten is de boodschap.