"Al-Qaida telt ongeveer 400 extremisten in Europa"

UNKNOWN
In de Europese Unie verblijven ongeveer vierhonderd door al-Qaida opgeleide extremisten zoals de vermoedelijke schutter van Toulouse. Dat stelt de Europese antiterreurcoördinator Gilles de Kerchove.

De 23-jarige Mohamed Merah claimde dat hij de voorbije jaren contact had met al-Qaida tijdens reizen naar Afghanistan en Pakistan. Hij werd vandaag doodgeschoten door de Franse ordediensten. Merah wordt verantwoordelijk geacht voor dodelijke schietpartijen in Toulouse en Montauban.

Lone wolves
"We spreken over de 'lone wolves' en schatten dat er in heel Europa ruim vierhonderd verblijven", aldus de Kerchove. Volgens de Belg bevinden de meeste van deze gevaarlijke eenzaten zich in "Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, misschien ook België, en in veel mindere mate in andere EU-lidstaten".

Verzwakte structuren
Deze lone wolves duiken volgens de Kerchove steeds vaker op omdat de structuren van al-Qaida in Europa de voorbije drie, vier jaar danig verzwakt zijn. Hij verzekerde dat de inlichtingendiensten de betrokkenen scherp in de gaten houden.

Fenomeen bestrijden
Om het fenomeen te bestrijden, moet de hele Europese Unie de Duitse en Oostenrijkse wetgeving overnemen die mensen criminaliseert die naar het buitenland afreizen om er terroristenkampen te bezoeken. Ook een Europese regeling over inzage in passagiersbestanden van luchtvaartmaatschappijen zou volgens de Kerchove van pas komen.

Vliegverbod
Intussen raakte bekend dat de schutter van Toulouse op een Amerikaanse lijst stond van terreurverdachten die niet naar de VS mogen vliegen. Bronnen rond deze zaak verklaarden aan The Wall Street Journal dat Merah aan de lijst was toegevoegd omdat hij in 2010 was opgepakt in Afghanistan. Hij werd toen teruggestuurd naar Frankrijk. Kennelijk kon hij vorig jaar kort teruggegaan naar de regio.