“Al meer dan 150 Venezolaanse militairen en politieagenten overgelopen naar Colombia"

Venezolaanse militairen op de grens tussen Brazilië en Venezuela.
EPA Venezolaanse militairen op de grens tussen Brazilië en Venezuela.
In totaal 156 leden van de Venezolaanse veiligheidsdiensten zijn gedeserteerd en overgelopen naar Colombia sinds zaterdag. Dat zegt de Colombiaanse migratiedienst. De internationale spanningen over de regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro blijven intussen toenemen.

Onder de overlopers zouden er 146 leden van de strijdkrachten zijn uit het departement Norte de Santander, waar de Colombiaanse grensstad Cúcuta onder valt, en 10 uit Arauca, dat meer in het zuiden is gelegen. De migratiedienst zegt niets over de rang van de militairen en politiemannen.

Amnestie

Oppositieleider Juan Guaidó, die door een vijftigtal landen beschouwd wordt als interimpresident, beloofde amnestie voor leden van de veiligheidsdiensten die de regering van Maduro de rug zouden toekeren.

De eerste deserteurs liepen zaterdagvoormiddag over, voor er vanuit Cúcuta vrachtwagens met humanitaire hulp zouden vertrekken, hulpgoederen afkomstig vanuit de VS. Huidig president Maduro vermoedt dat ze een verdoken manier zijn om zijn regime omver te werpen.

Overleg

Guaidó neemt vandaag in Bogotá deel aan een vergadering van de Groep van Lima. De Groep van Lima is opgericht in 2017, toen Venezuela geteisterd werd door gewelddadige betogingen. De Groep van Lima bestaat uit veertien Latijns-Amerikaanse landen. Ook de VS zullen deelnemen aan de vergadering.

Sergeant Jorge Luis Gonzalez Romero toont zijn identiteitskaart aan de pers nadat hij vluchtte naar Brazilië.
AP Sergeant Jorge Luis Gonzalez Romero toont zijn identiteitskaart aan de pers nadat hij vluchtte naar Brazilië.
Gemaskerde betogers clashen al enkele dagen met de overheidstroepen in Urena.
AP Gemaskerde betogers clashen al enkele dagen met de overheidstroepen in Urena.
De Venezolaanse veiligheidsdiensten bewaken de afgesloten bruggen naar Colombia.
AFP De Venezolaanse veiligheidsdiensten bewaken de afgesloten bruggen naar Colombia.

Bekijk ook:
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • luc verriest

    Venezuela is een van de grootste producenten van ruwe olie ter wereld. Het land zou dus rijk en welvarend moeten zijn, ware het niet van de corrupte communistische politici. Nochtans zijn de Hedebouw's en de Mertens van dit land altijd fan geweest van Chavez & co.

  • Ludovic De Beuckeleer

    op langere termijn blijft dat niet houdbaar en zullen er nog meer overlopen.