"Al honderden Griekse geldautomaten leeg"

In Griekenland proberen mensen massaal hun geld van de bank te halen, sinds bekend is geworden dat de Griekse regering een referendum wil houden over het financiële reddingsplan voor het land. Volgens persbureau Bloomberg zijn vanmorgen zeker 500 van de meer dan 7.000 geldautomaten in Griekenland leeggehaald.

Sommige bankfilialen die normaal op zaterdag open zijn, bleven deze dag gesloten. En voor veel automaten staan rijen van soms wel honderd mensen. Er staan onder meer veel gepensioneerden in de rij. Ze willen hun pensioen dat net is gestort, meteen opnemen.

Een bank liet weten zaterdagmorgen al 110 miljoen euro "kwijt" te zijn geraakt. Volgens Bloomberg kunnen meerdere banken maandag ook niet meer opengaan, tenzij ze noodleningen krijgen van de Griekse centrale bank.

Sinds de centrumlinkse Syriza-partij begin dit jaar de verkiezingen won, hebben de Grieken al meer dan 30 miljard euro van de bank gehaald. Velen zijn bang dat hun land de eurozone uit moet en ze proberen op de valreep hun spaargeld veilig te stellen.

De regering maande de Griekse burgers zaterdagmorgen tot kalmte. Minister van Defensie Panos Kammenos benadrukte daarbij nogmaals dat de banken hun deuren gewoon open houden. "Burgers hoeven niet bezorgd te zijn."

Het Griekse parlement stemt pas in de nacht van zaterdag op zondag over het voorstel van premier Alexis Tsipras om op 5 juli een volksraadpleging te organiseren. De ministers van Financiën van de eurozone, de eurogroep, gaan zaterdagmiddag eerst opnieuw in overleg over de Griekse schuldencrisis.