“Al die moderne oorlogsfilms irriteren mij”: D-Day-veteraan breekt in tranen uit op tv

Good Morning Britain
“Ik kon niet geloven wat ik zag. Het waren mijn mannen.” De 91-jarige D-Day-veteraan Ted Cordery heeft met een emotionele getuigenis in het bekende Britse tv-programma ‘Good Morning Britain’ heel wat mensen geraakt. Naar aanleiding van de 75-jarige verjaardag van D-Day dit jaar vertelde Cordery over de verschrikkingen die hij als 18-jarige soldaat meemaakte tijdens de landing in Normandië op 6 juni 1944. Zijn getuigenis had zo’n impact op de kijkers dat hij even trending werd op Twitter.

Op 6 juni is het 75 jaar geleden dat de geallieerde militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog op de stranden van Normandië zijn geland. D-Day was een keerpunt en het begin van het einde voor Adolf Hitler en Nazi-Duitsland. Een van de meer dan honderdduizend helden die deelnam aan die slag was Ted Cordery.

De jonge marinier moest met een kraan de lichamen van verminkte soldaten – zowel dode als zwaargewonde - van de stranden in Normandië aan boord van het oorlogsschip HMS Belfast hijsen. De soldaten waren eerst meer landinwaarts op een kar gestapeld en verplaatst, en vervolgens op een palletten gestapeld.

De jonge Ted Cordery als marinier op het oorlogsschip HMS Belfast
De jonge Ted Cordery als marinier op het oorlogsschip HMS Belfast

“De wonden waren verschrikkelijk. Het was vreselijk. De meesten hebben het niet gehaald. Ze werden nog naar ziekenboegen gebracht, waar ze stierven aan hun verwondingen”, legt Cordery uit. “De ‘bang bang bang bang’ oorlogsfilms die tegenwoordig verschijnen, ergeren me. Ze laten nooit de ware redenen van de oorlog zien.” Daarop excuseert de veteraan zich en barst in tranen uit.

“Ik heb veel vrienden verloren. Er zijn zoveel jonge levens verspild. Ik probeer me nog altijd voor te stellen hoe ze kilometers landinwaarts hebben geleden tot ze op het schip werden getild. Er bestaat niets erger dan dat”, voegde hij er nog aan toe.

Meteen na de uitzending regende het op Twitter reacties van geëmotioneerde kijkers. Velen onder hen noemden Cordery “een echte held”.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerry Cle

  Tegen die moderne oorlogsfilms is hij tegen omdat ze niet de echte reden van oorlog laten zien en omdat het getoonde leed niets is in vergelijking met de werkelijkheid. Vindt hij de oude Hollywoodfilms dan misschien realistischer?

 • Walter Mertens

  Ik begrijp die man. Maar echt kun je het nooit namaken hé

 • Kevin Vermeir

  Macht spelletjes onder bepaalde "leiders" waarop voornamelijk banken geld verdienen langs beide kanten. Als de "elite" zelf meer macht wil mag men zelf gaan vechten. Nu zijn we in een andere wereld en de nieuwe wapens zijn geld. Collectieve verarming zorgt voor lucratieve business door uiteindelijk oorlog ofwel revolutie, maar de oplossing zal komen door de banken= een nieuwe munt. Gemakkelijk te controleren en te manipuleren en wat is er veranderd? NIETS

 • johanneke li

  echt leed zie je zelden in films, het wordt heel veel geromantiseerd en krijgen mensen er een verkeerde indruk van.