Al 2 miljoen gedoneerd na hartverscheurende verhalen van 'baksteenslaven'

Humans of New York
Op crowdfundwebsite IndieGogo is binnen een week 2 miljoen euro gedoneerd voor Syeda Ghulam Fatima die de kleine Pakistaanse organisatie Bonded Labour Liberation Front leidt. De stichting wil een eind maken aan de uitbuiting van miljoenen 'baksteenslaven' in het land.

Eigenaren van steenovens in Pakistan behoren tot de machtigste mensen van het land en ze maken zich schuldig aan moderne slavernij. Fatima wil met haar stichting een eind maken aan de praktijken en is om die reden al bedreigd, mishandeld, geëlektrocuteerd en beschoten. Maar ze gaat door. En een crowdfundactie van de veelgelezen Facebookpagina Humans of New York heeft afgelopen week 2,3 miljoen dollar opgebracht om haar te helpen.

Steenovenbezitters bieden kleine leningen aan arme, wanhopige arbeiders op het Pakistaanse platteland. Om die lening te kunnen aflossen moeten de arbeiders een aantal dagen in de steenovens werken. Om hun werk te compenseren krijgen ze voedsel en een slaapplaats. Maar dan komt het addertje onder het gras: als hun afgesproken werkperiode er op zit, blijkt dat het eten en verblijf niet gratis was, maar uiteindelijk meer heeft gekost dan de lening die ze moesten terugbetalen.

Hoe langer ze daarna werken, hoe groter hun schuld wordt, waarmee ze volledig afhankelijk van de steenovenbezitter zijn geworden. Tussen steenovenbezitters worden de arbeiders zelfs verhandeld. En als de arbeider sterft, is de schuld niet weg, maar wordt het simpelweg doorgegeven aan de kinderen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.