"Akkoord tussen Rusland, Oekraïne en EU over gasleveringen"

José Manuel Barroso.
EPA José Manuel Barroso.
Rusland, Oekraïne en de Europese Unie zijn donderdagavond in Brussel tot een akkoord gekomen over de leveringen van Russisch gas deze winter. Dat heeft woordvoerster Pia Ahrenkilde van de Europese Commissie donderdag bevestigd. Het akkoord heeft betrekking op de gasleveringen tot maart 2015. Het winterpakket moet de gastoevoer naar Oekraïne - en daarmee ook naar Europa - veiligstellen.

De tekst werd ondertekend door de ministers van Energie van beide landen - voor Rusland is dat Alexander Novak en voor Oekraïne Yoeri Prodan - en door Europees commissaris voor Energie Günther Oettinger. De Russische gasreus Gazprom en het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz tekenden vervolgens een addendum aan het contract.

Het akkoord legt de prijs van 385 dollar per 1.000 kubieke meter vast voor de hele duur van het contract, dat loopt van november tot eind maart 2015. De betaling gebeurt telkens de maand voor de levering. Het hele akkoord is volgens Oettinger goed voor in totaal 4,6 miljard dollar, met inbegrip van de achterstallige gasschuld van Oekraïne aan Rusland. Die Oekraïense schuld zal worden terugbetaald in twee schijven: een deel (1,45 miljard dollar) meteen en het andere deel, goed voor 1,65 miljard dollar, op het einde van het jaar. Oekraïne verwacht in de periode tot eind 2014 voor 1,5 miljard dollar aan gas te zullen aankopen. "De Oekraïners hebben het geld om dat te betalen", zo liet een bron weten.

Kiev stond erop een vaste prijs te krijgen die niet in de loop van het contract zou kunnen wijzigen. Die zekerheid heeft Kiev, dat vier miljard kubieke meter nodig heeft, gekregen.

Belangrijke stap
"Dit is een belangrijke stap voor de gemeenschappelijke energiezekerheid op het Europese continent", verklaarde voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso. "Er is nu geen reden meer waarom er deze winter in Europa nog mensen in de kou zouden zitten", luidde het.

Rusland leverde al sinds juni geen gas meer aan Oekraïne, zwaaiend met miljarden euro's aan achterstallige rekeningen. Om te vermijden dat ook de Europese Unie deze winter getroffen zou worden door het dispuut, trok de Commissie volop mee aan de kar tijdens onderhandelingen in Brussel. Heel wat Russisch gas voor Europa passeert door Oekraïne.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.