“Afrika komt zeker 44 miljard dollar tekort voor corona-aanpak”

Kinderen oefenen social distancing in Kaapstad, Zuid-Afrika.
REUTERS Kinderen oefenen social distancing in Kaapstad, Zuid-Afrika.
Afrikaanse landen komen bij elkaar zeker 44 miljard dollar tekort voor een gedegen aanpak van de coronapandemie. Daarvoor waarschuwt het Internationale Monetair Fonds (IMF). IMF-directeur Kristalina Georgieva roept op tot meer en snelle internationale steun voor het continent.

Volgens Georgieva heeft het Afrikaanse continent onder meer onvoldoende middelen op het gebied van gezondsheidszorg om de pandemie aan te pakken. Alles bij elkaar is volgens haar zeker 114 miljard dollar nodig om in de dringende begrotingsbehoeften te voorzien.

In een gezamenlijk persbericht melden de Wereldbank en het IMF elk 18 miljard dollar uit te trekken. In totaal is al 57 miljard gevonden bij openbare geldschieters. Daarnaast zou de steun van privategeldschieters kunnen oplopen tot 13 miljard dollar. 

Na de reeds toegezegde internationale steun is er volgens Georgieva nog altijd sprake van een tekort voor Afrikaanse landen van zeker 44 miljard dollar, vertelde ze op een conferentie getiteld ‘Mobilizing with Africa’ die plaatsvond tijdens de voorjaarsvergaderingen van de Wereldbank en het IMF.

Het geld moet gaan naar de eerstelijnsgezondheidszorg en steun voor de armen en kwetsbaren. Daarnaast moeten de economieën boven water worden gehouden. “We mogen geen enkel land achter ons laten”, aldus David Malpass, voorzitter van de Wereldbank.

“Onze boodschap is duidelijk: we zijn solidair met Afrika”, aldus Georgieva. Volgens de laatste projecties van het IMF zal het continent zijn eerste recessie in 25 jaar meemaken. 
27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Albert Hendrix

  Er is in dat continent geld genoeg ,olie ,goud ,diamanten ,grondstoffen voor lithium batterijen enz.In noord e zuid Afrika zit geld genoeg maar dat is alleen voor de rijken.Waarom moet de gewone mens in Europa gaan afdragen voor die mensen daar.

 • Paul Verbeeck

  Er gaan al jaren miljarden naar dat continent, waar zijn de financiële instellingen nu Europa geld nodig heeft . Ah ja het geld kwam van Europa en is reeds opgedaan geweest alvorens het gestort was , nu Europa zijn geld zelf nodig heeft mssn eens gaan aankloppen bij de rijke oliestaten of de de rekening zal nog even leeg blijven vrees ik .

 • Lucien Mertens

  De aloude en "never ending" Afrikaanse klaagzang...misschien moet men voor de verandering maar eens gaan aankloppen bij hun buren, de verenigde Arabische emiraten en andere Dubai's.

 • jean donny

  Pff das maar 1 tiende van onze staatsschuld is dankzij de gulle De Croo zelfs al wat gegroeid !

 • Jan Verbruggen

  De crisis is voor 'iedereen' erg. Maar Afrika is een bodemloze put. Waar was het IMF en de wereldbank om Italie of Spanje te steunen. Of onze mensen die in de problemen geraken? Het is zo van: jullie zullen wel de kracht en de spirit hebben om er zelf terug bovenop te geraken. En waarom steunt China Afrika niet? Zij zijn de oorzaak van alle ellende, en zij zijn Afrika aan het plunderen momenteel.