"Af en toe zeer gering bewustzijn bij prins Friso"

PHOTO_NEWS
De Nederlandse prins Friso vertoont sinds kort af en toe tekenen van zeer gering bewustzijn. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag gemeld. De prognose blijft echter erg onzeker en het medisch team is nog steeds zeer bezorgd over zijn toestand. Het zal nog vele maanden duren voordat er meer duidelijkheid is. Prins Friso ligt sinds 17 februari van dit jaar in een diepe coma na een skiongeval in Oostenrijk.

De koninklijke familie en het gezin van prins Friso zijn "dankbaar voor betoonde terughoudendheid van de media sinds het ongeluk van de prins". Prinses Mabel, de echtgenote van Friso, wordt in de verklaring van de RVD geciteerd: "Dit is de zwaarste periode van mijn leven. Mijn liefde voor Friso, de steun van familie en vrienden, en de vele berichten van medeleven geven mij kracht in deze moeilijke tijd."

Lange tijd was er volgens de RVD geen verandering in de toestand van de prins. Eind september meldde de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu, vriend van prinses Mabel, in een uitzending van Nieuwsuur dat Friso zijn ogen opende en glimlachte toen zijn vrouw hem begroette. Wanneer dat zou zijn gebeurd, bleef onduidelijk.

De Nederlandse prins raakte in coma toen hij tijdens een skitocht in Oostenrijk werd bedolven onder een lawine. Hij kreeg lange tijd geen zuurstof en raakte in coma. Na enkele dagen in een hospitaal in Innsbruck, wordt hij sinds begin maart verzorgd in het Wellingtonziekenhuis in zijn woonplaats Londen.

PHOTO_NEWS

'Minimal consciousness', zoals de gezondheidstoestand van prins Friso ook wordt genoemd, betekent dat een comapatiënt na lange tijd weer af en toe kan reageren op vragen of prikkels uit zijn omgeving. Dat zegt neuroloog-intensivist Michaël Kuiper. "Iemand die in een coma belandt, heeft geen dag- en nachtritme en heeft zijn ogen gesloten", aldus Kuiper. "Na een tijdje verandert dat in een vegetatieve toestand. Dan heeft iemand wel een ritme, kan hij soms gapen of doet hij bijvoorbeeld zijn ogen open en dicht. Hij reageert echter nog niet op prikkels uit zijn omgeving. Bij 'minimal conciousness', minimaal bewustzijn, gebeurt dat wél af en toe."

Na een periode van minimaal bewustzijn treden bij sommige patiënten opnieuw veranderingen op. Zij gaan dan duidelijker reageren op hun omgeving, bijvoorbeeld via woord en gebaar. Daadwerkelijk uit de coma ontwaken, is nóg een flinke stap verder. Kuiper betwijfelt of dat in het geval van prins Friso ooit mogelijk is.

REUTERS

Prins Willem-Alexander heeft vanuit Brazilië geen reactie gegeven op het bericht over de gezondheidstoestand van zijn broer prins Friso. Willem-Alexander was de afgelopen maanden de enige van de koninklijke familie die af en toe iets wilde zeggen over de gezondheidstoestand van Friso. Bij aankomst bij het presidentieel kantoor Palacio do Panalto hield de prins het bij 'goedemorgen', alvorens samen met prinses Maxima naar binnen te gaan voor een ontmoeting met Gleisi Hoffmann, de kabinetschef van de Braziliaanse president Dilma Rousseff.

Willem-Alexander en Maxima zijn vandaag begonnen aan een vijfdaags officieel bezoek aan Brazilië. Het prinselijk paar heeft besprekingen op de ministeries van Landbouw en Financiën, naast de ontvangst op het presidentieel kantoor. Rousseff zou oorspronkelijk optreden als gastvrouw, maar besloot onlangs om haar verblijf in Spanje te verlengen.