"Adelaar en gouden munten gevonden nabij nazitrein"

Daily Mail Online on Twitter
De gekte rond de nazitrein in het Poolse Walbrzych bereikt een nieuw hoogtepunt. Twee goudzoekers beweren een buit te hebben gevonden in de buurt van de tunnel waar het mysterieuze gepantserde voertuig verborgen zou liggen. Het zou gaan om een nazi-adelaar, gouden munten en helm. Voor de mannen hét bewijs dat er meer kostbaarheden in de bodem liggen, maar of de objecten echt zijn is onduidelijk. Ondertussen laten Poolse autoriteiten weten in het voorjaar te gaan graven naar de trein.

De mannen - die anoniem willen blijven - toonden foto's van hun opgegraven buit, gevonden bij een heuvel in Walbrzych, aan Daily Mail.  Zij zijn overtuigd dat er nog veel meer te vinden is.

Het Zuid-Poolse Walbrzych wordt ondertussen overspoeld met toeristen en schatzoekers, zelfs uit Japan, die mee willen zoeken naar de trein. De trein wordt zelfs in een lied bezongen door de Poolse zangeres Edyta Nawrocka.  Deskundigen roepen op snel met graven te beginnen om 'een einde te maken aan de gekte'.

Maar Poolse autoriteiten willen eerst meer onderzoek voor de spreekwoordelijke schep de grond in gaat. Pas in april willen ze daarmee beginnen. In en rond de trein zouden namelijk explosieven liggen. Autoriteiten hebben daarom 4 vierkante kilometer afgesloten rond de lokatie van de trein.

Nabij het spoor ligt de veelbesproken nazitrein mogelijk begraven. Poolse autoriteiten hebben de omgeving afgesloten.
AP Nabij het spoor ligt de veelbesproken nazitrein mogelijk begraven. Poolse autoriteiten hebben de omgeving afgesloten.
Een man loopt door het tunnelcomplex Riese. Het geheime tunnelcomplex is in de Tweede Wereldoorlog aangelegd door de nazi's. In een van de mijnen zou de trein begraven liggen.
REUTERS Een man loopt door het tunnelcomplex Riese. Het geheime tunnelcomplex is in de Tweede Wereldoorlog aangelegd door de nazi's. In een van de mijnen zou de trein begraven liggen.

De ontdekking van de nazitrein - een vondst vergelijkbaar met de Titanic - houdt Polen al wekenlang in de ban. Volgens lokale overleveringen verdween de trein aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitsers voor de oprukkende Sovjettroepen op de vlucht waren. Tijdens de Duitse bezetting werden Poolse musea en galerieën beroofd van kunstwerken, schatten en goudstaven.

Geheim
Om te voorkomen dat deze in Russische handen zouden vallen, werd alles in een trein richting Wroclaw geladen. De trein vertrok maar kwam nooit op de eindbestemming aan. Volgens de verhalen verdween de trein in een geheim gangenstelsel dat daarna werd opgeblazen door de nazi's.

De trein zou ook delen bevatten van de door SS-eenheden gestolen wereldberoemde Russische barnsteenkamer. Hiermee zou de waarde van de schatten op zeker 28 miljard uitkomen.

Toezichthouders patrouilleren bij het spoor om te voorkomen dat goudzoekers te dichtbij de bewuste locatie komen.
AP Toezichthouders patrouilleren bij het spoor om te voorkomen dat goudzoekers te dichtbij de bewuste locatie komen.

Dreigtelefoontjes

Tadeusz Slowikowski wijdde een groot deel van zijn leven aan de zoektocht naar de trein. Hij bouwde zelfs een replica in zijn woning van de ingang van de tunnel waar de trein zich zou bevinden. Volgens Slowikowski ontvingen veel mensen in het verleden anonieme dreigtelefoontjes, toen zij te dicht bij de locatie van de trein kwamen. De nazi's zouden een complete familie, die nabij het spoor woonde, hebben vermoord omdat zij per ongeluk getuige waren van het 'wegwerken' van de trein.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels