'Aanval in Saoedi-Arabië mogelijk vanuit Irak'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo
Gregor Fischer/dpa De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo
Saoedische en Amerikaanse regeringsmedewerkers onderzoeken of de aanval op twee belangrijke olie-installaties in Saoedi-Arabië mogelijk vanuit Irak is uitgevoerd. Ze twijfelen aan het verhaal van de Houthi-rebellen die de aanval hebben opgeëist, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

De leiding van de Houthi-rebellen in Jemen, waarmee Saoedi-Arabië al lange tijd in conflict is, zei na de aanval dat ze meerdere drones richting de olievelden hadden gestuurd. Dat het zou gaan om een drone-aanval, werd later ook bevestigd door de Saoedische minister van Binnenlandse Zaken. Toch vermoeden regeringsmedewerkers van Saoedi-Arabië en de VS dat bij de aanval kruisraketten vanuit Irak zijn gebruikt.

Voor Amerika staat in ieder geval vast dat Iran, dat zowel de Houthi-rebellen steunt als sjiitische milities in Irak, achter de aanval zit. "Er is geen bewijs dat de aanvallen uit Jemen kwamen", twitterde minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken, die tegelijk Iran beschuldigt van "een ongekende aanval op de energievoorziening van de wereld".
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK RASSCHAERT

  Dat moet pijn doen, aangevallen worden met hun eigen uitvinding (VS). Dit is de VS zoals Trump het zou willen, zonder burgerrechten!

 • Lieve Geyter

  Amerikanen zelf zitten erachter om een excuus te zoeken om Iran aan te vallen samen met Saoudi's Is geen complot theorie is de waarheid! Ze zijn al een hele tijd van plan om Iran aan te vallen.

 • raymond van der craen

  Dus ze weten niet of die aanval kwam uit Jemen, Irak of Iran? Saudi- Arabië mag echt beginnen beven als ze die drones of kruisraketten niet eens kunnen detecteren van waar die kwamen ondanks Amerikaanse aanwezigheid in de regio.

 • Etienne Van Eetvelde

  Wat kan men nog geloven van die heren welke zelf bol staan van het "fake news"?

 • Danny Maenhaut

  Waar is men nog veilig gelijk waar ter wereld ? Zoals te verwachten gaat men oorlog en terreur voeren met drones, en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn ???