"Aanranders waren criminele asielzoekers"

De Nederlandse NOS-journaliste Kysia Hekster is in de nasleep van de massale aanrandingen op oudejaarsavond in Keulen gaan praten met Oliver Köhler. Hij is misdaadverslaggever bij de omroep WDR en volgt de onderwereld in de Duitse stad al meer dan twintig jaar op de voet.  Köhler stelt onomwonden dat de daders van de aanrandingen vluchtelingen zijn, die zich uitgeven voor minderjarige asielzoekers.

Volgens de expert zijn er in de Keulse stationsbuurt al maanden problemen met grote groepen mannen van Noord-Afrikaanse afkomst en weet de politie ook precies over welke groepen het gaat. De jonge delinquenten proberen vaak met seksueel geweld vrouwen van hun geld en smartphone te beroven.

"De aanpak om mensen te omsingelen, ze aan te raken en aan te randen en dingen te stelen, is precies de aanpak van de groep die bekend is", zegt Köhler. Ook zou geweten zijn dat de bewuste groep zich in het weekend verzamelt bij het Centraal Station in Keulen, waar de aanrandingen waren.

De verslaggever stelt dat de deliquenten als vluchteling naar Duitsland komen en zich als minderjarige asielzoeker voordoen. Door de massale toeloop van vluchtelingen naar Duitsland in de afgelopen maanden, belanden dossiers van minderjarige vluchtelingen vaak op de lange baan. Dat vergemakkelijkt het voor hen om criminele feiten te plegen, daar minderjarige vluchtelingen niet het land worden uitgezet.

De reden dat er in Duitsland nauwelijks bekendheid wordt gegeven aan het bestaan van de criminele groepen, is volgens de misdaadverslaggever dat er in zijn land een groot taboe op heerst. "Want iedereen die met ze te maken heeft, weet dat deze jongeren hier zijn om strafbare feiten te plegen", besluit hij.

Vijf zakkenrollers
De politie van Keulen heeft woensdagavond een nieuwe getuigenoproep gedaan. De speurders zijn op zoek naar de vrouwen die het slachtoffer waren van vijf zakkenrollers die op oudejaarsavond op een perron van het station zijn opgepakt. De vijf hadden een reiziger beroofd maar ook meerdere vrouwen bedreigd en lastiggevallen. Terwijl de politie de mannen aanhield, zijn de betrokken vrouwen weggegaan.

Justitie hoopt dat getuigen, zowel de vrouwen als anderen op het perron, kunnen helpen na te gaan of de zakkenrollers later betrokken waren bij de massale aanranding en beroving van vrouwen op het plein voor het station. De politie heeft de pech dat zij drie van de vijf betrokken dieven al op vrije voeten heeft gesteld.

Het is niet duidelijk of het tweetal dat nog vastzit, behoort tot de drie verdachten die de politie volgens de minister van Binnenlandse Zaken van Noord-Rijnland-Westfalen, Ralf Jäger, op het oog heeft. De politie van Keulen sprak later woensdag van vier mannen die zij als verdachte heeft geïdentificeerd.

EPA
Misdaadverslaggever Oliver Köhler.
NOS Misdaadverslaggever Oliver Köhler.
NOS Journaal - Politie weet het: aanranders Keulen waren criminele asielzoekers