“Aan het einde van de mis zag mijn familie een jongeman de kerk binnengaan met een zware tas. Het was de zelfmoordterrorist”

Bloedspatten op het Christusbeeld van de kerk in Negombo .
REUTERS Bloedspatten op het Christusbeeld van de kerk in Negombo .
De familie van Dilip Fernando vroeg zich af waarom een man aan het einde van de mis nog de overvolle kerk binnenging met een zware tas. “Hij raakte nog het hoofd van mijn kleindochter aan”. Wat later weerklonk een harde knal.

Toen Dilip Fernando op paaszondag in de kerk van Sint Sebastian in Negombo op Sri Lanka aankwam, was het zo druk dat hij ergens anders naartoe ging voor de mis. De beslissing heeft waarschijnlijk zijn leven gered.

Kort nadat hij was vertrokken, blies een zelfmoordterrorist zich op. Tientallen mensen vonden de dood in de kerk. Een groot deel van zijn familie was getuige van het bloedbad.

De ravage is groot in de kerk van Negombo.
REUTERS De ravage is groot in de kerk van Negombo.

“Gisteren kwamen mijn vrouw en ik om 7.30 uur (lokale tijd) toe, maar het was zo druk in de kerk dat er nog amper plaats was. Ik wilde niet rechtstaan, dus vertrok ik naar een andere kerk”, vertelde Fernando aan The Guardian.

Zeven leden van zijn familie - inclusief schoonfamilie en zijn twee kleindochters - besloten om te blijven. Zij zaten buiten net voor de ingang van de kerk. En het was daar dat ze de zelfmoordterrorist zagen.

“Aan het einde van de mis zagen ze een jongeman de kerk binnengaan met een zware tas,” zei Fernando. “Hij raakte het hoofd van mijn kleindochter aan op weg naar de ingang. “

“Kalm en onschuldig”

De familie vroeg zich af waarom hij nog binnenging terwijl de mis bijna gedaan was, zei Fernando, eraan toevoegend dat de man een dertiger was die er “jong en onschuldig” uitzag. “Hij was niet opgewonden of bang. Hij leek zo kalm.” Maar die onschuldige kalme jongeman was de zelfmoordterrorist, zo realiseerde de familie zich achteraf.

REUTERS

Kort nadat de man de kerk was binnengegaan, volgde er een enorme ontploffing. “De familieleden begonnen voor hun leven te rennen. Ze waren ongerust over mijn lot en belden me vervolgens op. Ik bevond me in een andere kerk en kon ze geruststellen.”

Fernando vertelde dat zijn familie met de schrik was vrijgekomen. Niemand raakte gewond. Maar de kleine gemeenschap in Negombo is gebroken door het bloedblad dat zo vele mensenlevens heeft verwoest.

APReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.