"45.000 Russische tweets hebben brexit beïnvloed"

thinkstock
In de dagen rond het Britse brexitreferendum hebben Russische accounts massaal berichten op Twitter geplaatst. In 48 uur tijd hebben ze ongeveer 45.000 tweets online gezet. De meeste riepen de Britten op om de Europese Unie te verlaten.

De universiteiten van Swansea en Californië concluderen dat in een studie, waaruit de krant The Times vandaag citeert. De onderzoekers vonden in totaal meer dan 156.000 Russische accounts die over brexit hebben geschreven. De meeste waren bots, oftewel speciaal geprogrammeerde accounts die automatisch tweets rondpompen. Eerder schreven die accounts vooral over het conflict in Oekraïne, maar rond het Britse referendum kregen ze ineens aandacht voor de brexit.

De Russische accounts waren vooral actief op 23 juni, de dag van het referendum. Ook de dag erna waren ze nog druk, maar daarna vielen de accounts meteen stil. "De belangrijkste conclusie is dat bots doelbewust zijn gebruikt en invloed hadden'', zegt onderzoeker Tho Pam.

Verschillende aanvallen

De Britse cyberwaakhond, het National Cyber Security Centre, verklaarde vandaag dat Russische hackers in het afgelopen jaar aanvallen op Britse media, telecombedrijven en de energiesector hebben uitgevoerd. "Rusland wil het internationale stelsel ondermijnen, dat is duidelijk'', zei Ciaran Martin op een tech-congres van The Times. Volgens Martin zijn er in totaal meer dan zeshonderd ernstige cyberaanvallen geweest in het afgelopen jaar. Die kwamen niet alleen van andere landen, maar ook van criminelen.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jan Maarten

    De Trump aanhangers zullen dat wel afdoen als fake news. Men beseft blijkbaar nog altijd niet dat de koude oorlog nu op het internet wordt uitgevochten, kost bijna niets en levert blijkbaar resultaten op zonder bloedvergieten.