"258 zetels voor Democraten in Huis van Afgevaardigden"

UNKNOWN

Volgens de Amerikaanse omroep MSNBC hebben de Democraten na Election Day 258 zetels in het Huis van Afgevaardigden, tegen 177 voor de Republikeinen in die kamer van het Amerikaanse Congres.

Veto
Met 258 zetels zit de partij van de nieuw verkozen president Barack Obama wel onder de 270 die nodig zijn om een presidentieel veto naast zich neer te leggen. Indien de Republikein John McCain de slag om het Witte Huis had gewonnen, kon dit wel eens van pas komen. Onder de Republikeinse president Bush heeft de Democratische meerderheid van de laatste twee jaar zich immers wel eens moeten neerleggen bij een veto van de bewoner van het Witte Huis.

Senaat
In het huidige Huis hebben de Democraten 235 zetels, terwijl de meerderheid 218 zetels bedraagt. In de Senaat blijft de voorlopige stand 56-40 in het voordeel van de Democraten, wat een winst van vijf betekent ten opzichte van nu, de twee meestal met de Democraten meestemmende onafhankelijke senatoren meegerekend. Er zijn berichten dat de partij van Obama niet aan 260 zetels zou geraken, het aantal dat nodig is om Republikeinse filibuster-vertragingsmanoeuvres te doorbreken. (belga/gb)