“150 miljoen kinderen lijden wereldwijd onder hongersnood”

Illustratiefoto: een vijfjarige jongen in Jemen.
afp Illustratiefoto: een vijfjarige jongen in Jemen.
De situatie van miljoenen kinderen blijft ondanks enkele duidelijke verbeteringen dramatisch slecht, volgens een alliantie van zes hulporganisaties. Elk jaar sterven meer dan vijf miljoen kinderen aan vermijdbare ziektes. Door hongersnood lopen 150 miljoen meisjes en jongens schade aan de gezondheid op, klinkt het in het rapport van het initiatief Child Rights Now!, dat vandaag in Berlijn werd voorgesteld.

Gemiddeld zijn de levens van kinderen beter dan toen het VN-Verdrag voor de Rechten van het Kind dertig jaar geleden werd goedgekeurd. Vandaag sterven minder kinderen voor hun vijfde levensjaar en vertoeven minder kinderen in armoede. Toch gaan 64 miljoen kinderen nog niet naar de basisschool. Een kind op de vier groeit op in oorlogsgebieden; 500 miljoen in overstromingsgebied. 

Tot de alliantie behoren ChildFund Alliance, Plan International, Save the Children, SOS-Kinderdörfer, terre des hommes en World Vision. De alliantie roept de regeringen op zich sterker te engageren voor kinderen. 

"Een kwart van de wereldbevolking is jonger dan 18 jaar. Die twee miljard kinderen en jongeren hebben het recht gezond en in vrede op te groeien, onderwijs te volgen en hun talenten te ontwikkelen", zei Christoph Waffenschmidt van World Vision Deutschland. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Caroline Bex

  Elk kind heeft recht op gezondheidszorgen en onderwijs, alleen wie moet hen die rechten verschaffen?

 • Daniel Collier

  En dan dat is toch al jaren zo

 • luc konings

  DAT is armoede, niet het gezeur wat we hier te horen krijgen.

 • Tamzin Andersen

  Héél erg en westerse hulp is al jaren een druppel op een hete plaat. Zou het eens geen tijd worden dat de plaatselijke “leiders” wat minder corrupt worden en zich wat meer het lot van hun bevolking gaan aantrekken. Niet enkel voedsel uitdelen maar ook gratis voorbehoedsmiddelen zou al een hele stap vooruit zijn.

 • Lieven Cleymans

  En dan zijn er nog mensen die beweren dat 10 miljard aardbewoners geen probleem zal zijn . Wanneer gaat iemand van dé wereldleiders durven zeggen dat we gewoon minder kinderen moeten krijgen. Dat is voor mens en natuur de enige oplossing.