“15 gevaarlijke Russische spionnen hadden basiskamp in de Franse Alpen”

Chamonix-Mont-Blanc, beeld ter illustratie.
AFP Chamonix-Mont-Blanc, beeld ter illustratie.
Vijftien gevaarlijke Russische spionnen die de Franse Alpen gebruiken als uitvalsbasis voor operaties in heel Europa. Het lijkt het verhaal van één of andere spannende spionagethriller, maar volgens de Franse krant Le Monde is het realiteit. De praktijken zouden zijn ontdekt door Franse, Britse en Zwitserse contraspionagediensten en hun partners, waaronder ook de Verenigde Staten. De bal ging aan het rollen na de vergiftiging van dubbelspion Sergej Skripal vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk.

Le Monde meldt dat de 15 spionnen allemaal officieren van de Russische militaire inlichtingendiensten (GROe) zijn, gespecialiseerd in onder meer moorden. Sinds 2014 circuleren ze in Europa. Hun laatste passage in Frankrijk zou dateren van september 2018. 

Moorden, sabotage

De spionnen behoren tot de eenheid 29155 van het 161ste speciaal opleidingscentrum van de GROe. “Deze eenheid houdt zich bezig met moorden, sabotage en meer heimelijke taken zoals het beheer van ‘dode brievenbussen’, de geheime manier van informatieuitwisseling die spionnen gebruiken”, aldus de krant.

 Haute-Savoie

Volgens Le Monde hebben de Russische officieren verschillende keren in kleine plaatsen zoals Annemasse, Chamonix of Evian verbleven. Ze hebben geen operaties uitgevoerd in Frankrijk, maar wel in Groot-Brittannië, in Bulgarije, op de Krim, in Moldavië en in Montenegro. De Franse inlichtingendiensten gaan er dan ook van uit dat het departement Haute-Savoie, dat aan de grens ligt met Zwitserland en Italië, door de Russen enkel gebruikt werd als uitvalsbasis voor alle illegale operaties van eenheid 29155 in Europa.

Er werden geen wapens of materiaal in beslag genomen en er werden ook nog geen lokale tussenpersonen geïdentificeerd, aldus Le Monde. De officieren hebben klaarblijkelijk geen contact opgenomen met agenten van de Russische ambassade in Parijs.

Zenuwgas

Een van de bewuste agenten zou door Londen geïdentificeerd zijn als een van de drie daders achter de vergiftiging van de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia, vorig jaar in het Britse Salisbury. Dat gebeurde met het zenuwgas novitsjok, een uiterst giftig goedje dat stamt uit de tijd van de Sovjet-Unie. Vader en dochter overleefden uiteindelijk de aanslag.

Skripal is een voormalige medewerker van de Russische militaire inlichtingendienst die zo’n 300 Russische spionnen verklikte bij de Britse geheime dienst MI6. Volgens het Verenigd Koninkrijk zitten twee agenten van de Russische dienst achter de aanslag. Het onderzoekscollectief Bellingcat identificeerde ook een derde Russische agent die op dat ogenblik ook in het Verenigd Koninkrijk vertoefde en vermoedelijk betrokken was bij de feiten.

De aanval veroorzaakte een groot diplomatiek incident tussen Moskou en de Europese Unie. De westerse diensten startten daarop een groot onderzoek om de verantwoordelijken op te sporen.

REUTERS

Executie in Berlijn

De onthullingen van Le Monde komen er op een moment dat Duitsland Rusland ervan beschuldigt achter de moord op een Georgiër te zitten in augustus in Berlijn. Getuigen van de moord spreken over een echte “executie”. 

Op 23 augustus werd een 40-jarige Tsjetsjeense Georgiër op klaarlichte dag in een Berlijns park doodgeschoten met een pistool met geluiddemper. Het slachtoffer werd geïdentificeerd als Zelimkhan Khangochvili, een voormalige Tsjetsjeense militaire bevelhebber die tijdens de Tweede Tsjetsjeense oorlog tegen Rusland vocht. 

Meteen daarna werd een verdachte gearresteerd, een 49-jarige Rus genaamd Vadim Sokolov. Hij zit in de cel in Berlijn, maar wil niets zeggen. Vanaf het begin werd Rusland verdacht van betrokkenheid bij de zaak, maar het Kremlin ontkent. “Dit zijn verdenkingen gebaseerd op niets”, zo klinkt het.

Het federale Duitse parket in Karlsruhe, bevoegd voor spionagezaken, heeft vandaag officieel de moordzaak naar zich toegetrokken. Twee medewerkers van de Russische ambassade, die volgens Berlijn niet wilden meewerken aan het onderzoek, moeten meteen het land verlaten.

AFP5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daan Roos

  Maar bewijzen zullen we wel nooit zien.

 • Merlijn Ambrosius

  Rusland heeft bijna geen terroristen meer. Weet je waarom? Die palaveren niet maar schakelen ze uit. Wij nemen ze op en pamperen ze met gevolg dat ze de barak hier over nemen. Islamitische Tsjechen hebben jaren lang terror gevoerd over Rusland en Rusland gaat ze niet halen maar schakelt ze uit.

 • Filip Vanlaeken

  Maar Rusland heeft gas dus we slikken alles.

 • Valentijn Jacobs

  Het was zeer moeilijk om deze op te sporen ze hadden allemaal 25 verschillende nationaliteiten, maar een Vlaming die ook Chinees of Pygmee is, dat is toch veel moeilijker te verkopen denk ik.

 • ANN LIMBOS

  Rusland lijdt ook aan geheugenverlies. Ik vertrouw nen Rus nog niet op zijn sterfbed.