"12 gijzelaars gedood in Algerije"

REUTERS
De onduidelijkheid over de precieze toedracht van de gijzeling op een gasveld in Algerije duurt voort. Tijdens de reddingsoperatie om de gijzeling te beëindigen zijn twaalf gijzelaars om het leven gekomen. Dat zei minister Mohamed Said van Communicatie gisteravond op de Algerijnse radio. Volgens de minister zijn dertig gijzelaars nog steeds in handen van de terroristen.

Een extremistische islamitische groepering overviel deze week het gascomplex in de woestijn circa 1.150 kilometer ten zuidoosten van Algiers en gijzelde honderden mensen.  Sindsdien zouden er al honderden Algerijnse en ongeveer honderd buitenlandse gijzelaars zijn bevrijd door het Algerijnse leger. Onder de naar schatting dertig resterende gijzelaars zouden zich nu zeker, twee Amerikanen, een Japanner en een Brit bevinden. Ook over drie Belgen wordt door het Mauritaanse persbureau ANI melding gemaakt, maar volgens een telling van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken klopt die stelling niet. Woordvoerder Michel Malherbe van Buitenlandse Zaken zegt geen enkele aanwijzing te hebben van de aanwezigheid van Belgen ter plekke.

De Britse en Franse regering konden nog geen uitsluitsel geven over het lot van de gijzelaars. Volgens de Britse premier David Cameron is een Brit gedood. Over het lot van de andere Britse gijzelaars is niets duidelijk. "Het zijn er wel een stuk minder dan 30." Dat aantal werd eerder de wereld ingestuurd, maar kon nooit worden bevestigd. Het Algerijnse persbureau APS heeft zonet gezegd dat er sinds het begin van de gijzeling waarschijnlijk 12 gijzelaars zijn omgekomen.

Nog volgens ANI hebben de gijzelnemers een deel van de fabriek in de lucht laten vliegen om het Algerijnse leger terug te slaan. De gijzelnemers zijn volgens de bron van ANI uit Niger gekomen en niet, zoals uit Algerijnse bronnen verluidde, uit Libië.  De woordvoerder van de islamisten riep de diensten van de gasfabriek vanavond nog op om dringende hulp te verlenen aan "gewonde gijzelaars". Omtrent hun aantal en identiteit is niets gezegd.

Twijfel
Niet alleen over het aantal gegijzelden is er twijfel. Ook de bevrijdingsactie is in nevelen gehuld. Algerijnse media meldden dat er sinds woensdag wordt gevochten op het gascomplex. Maar over de exacte locaties is ook onduidelijkheid. Zo zou gisteren een bevrijdingsactie zijn uitgevoerd in Tiguentourine, 40 kilometer van het gascomplex van In Amenas verwijderd.

De gijzelnemers dreigden vandaag via het Mauritaanse persbureau ANI met meer gewelddadige acties. Ze raden Algerijnen aan uit de buurt te blijven van westerse bedrijven. De Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, zei dat de VS jacht zou maken op de gijzelnemers.