"114 doden bij Boko Haram-aanval in Niger"

AFP
Strijders van de islamistische terreurgroepering Boko Haram, afkomstig uit Nigeria, hebben voor het eerst doelwitten in buurland Niger aangevallen. De aanvallen op een militaire controlepost in de grensstad Bosso zijn een nieuwe stap in de regionalisering van het conflict. Boko Haram, die in het noordoosten van Nigeria en de aangrenzende gebieden een eigen islamitische staat wil oprichten, nam de voorbije maanden ook al steeds meer Kameroen in het vizier.

Volgens ooggetuigen werd er hevig strijd geleverd in Bosso en Diffa tussen Nigeriaanse militairen en de islamisten. Betrouwbare gegevens over het aantal slachtoffers zijn er niet. De Nigerese minister van Defensie, Mahamadou Karidjo, had het over 114 doden: "vier militairen, één burger en 109 strijders van Boko Haram". Voorts sprak hij van 17 gewonden onder de militairen en twee "vermiste" soldaten. Over gebeurlijke slachtoffers onder de Tsjadische troepen, die de Nigerese in Bosso bijstonden, gaf de minister geen informatie.

Bij aanvallen in het noorden van Kameroen doodde Boko Haram sinds woensdag al meer dan 100 mensen. Blijkbaar ging het om wraakacties, nadat Tsjadische soldaten naar eigen zeggen ongeveer 200 islamisten hadden uitgeschakeld. Tsjaad heeft zo'n 2.000 soldaten naar Kameroen gestuurd, om dat land te helpen bij de bestrijding van Boko Haram.