#10YearChallenge: 10 jaar oorlog, ruïnes en verdriet in beeld

Op tien jaar tijd transformeerde, het eens zo mooie, Syrië tot een land vol brokstukken en stof.
Twitter Op tien jaar tijd transformeerde, het eens zo mooie, Syrië tot een land vol brokstukken en stof.
Na tien jaar klimaatverandering, dertig jaar VTM en andere varianten van de #10YearChallenge, is het nu de beurt aan een minder vrolijke versie: tien jaar oorlog. Op sociale media circuleren talrijke foto’s die het pijnlijke gevolg weergeven van de Arabische revolutie en de talrijke gevolgen voor het Midden Oosten.

Terwijl de oorspronkelijke #10YearChallenge vooral de rimpels van beroemdheden tentoonstelt, kaarten enkele varianten een problematiek aan. Zo wordt de hashtag nu ook gebruikt om de gevolgen van dictatoriale regimes, protestacties en burgeroorlogen aan te kaarten. Ook bij de strijd tegen IS, waarbij Syrië en Irak belangrijke strijdtonelen waren, werden prachtige sites, musea en historische gebouwen koelbloedig verwoest.

Aleppo in Syrië was ooit een bruisende en kleurrijke stad. In 1986 werd ze door UNESCO zelfs op de Werelderfgoedlijst gezet. Maar van de schitterende pleinen en prachtige monumenten schiet helemaal niets meer over. Bovendien werden in Syrië ook historische monumenten verwoest. 

Niet alleen Syrië en Jemen zijn getroffen door verwoestende oorlogen, ook Tunesië, Egypte en Libië moesten het onderspit delven. Zo deelde Anticonquista, een communistische partij in Latijns-Amerika, twee foto’s die de impact van de “imperialistische invasie” aantonen. Daarmee verwijzen ze naar de NAVO-missie gericht tegen al-Khadaffi, toenmalige leider van Libië.

Bekijk ook:
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.