"1.800 Koerdische strijders in strijd om Kobani"

Turkse soldaten bewaken Syrische vluchtelingen die net de grens zijn overgestoken op de vlucht voor het geweld van IS.
GETTY Turkse soldaten bewaken Syrische vluchtelingen die net de grens zijn overgestoken op de vlucht voor het geweld van IS.
De Koerden hebben in de strijd om Kobani (ook wel bekend als Ayn al-Arab) 1.800 strijders gemobiliseerd om verovering van de Noord-Syrische stad door Islamitische Staat (IS) te voorkomen. Sinds woensdag waren al 1.500 Koerden in de richting van de stad getrokken, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten vandaag.

Kobani is al ruim een week door strijders van IS omsingeld. Zij hebben meer dan 60 dorpen in de omgeving ingenomen. Duizenden Koerden zijn naar Turkije gevlucht.

Gisteren beschoten de jihadisten het centrum van Kobani voor het eerst met mortiergranaten. Daardoor kwam één persoon om het leven. Verscheidene anderen raakten gewond. Tegelijkertijd vielen gevechtsvliegtuigen van de Verenigde Staten voor het eerst posities van IS bij de stad aan.

"Olieraffinaderij gebombardeerd"
Vliegtuigen van de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen IS hebben vandaag in Syrië opnieuw een olieraffinaderij gebombardeerd. Dat zeggen inwoners van een Turkse grensstad. De Tel Abyad-raffinaderij was in handen van IS.

Het bondgenootschap heeft de afgelopen dagen meerdere olie-installaties aangevallen in de hoop IS te verzwakken. De terroristische organisatie verdient ruim twee miljoen euro per dag met oliehandel.

Koerdische Turken bekijken de gevechten tussen IS en Koerdische strijders, aan de andere kant van de grens.
GETTY Koerdische Turken bekijken de gevechten tussen IS en Koerdische strijders, aan de andere kant van de grens.

Grotere kaart weergevenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.