“1,7 miljoen demonstranten” komen ondanks gietende regen op straat in Hongkong
Volgens een schatting van het Duitse persbureau DPA namen honderdduizenden mensen deel aan een bijeenkomst van de pro-democratiebeweging. Officiële opkomstcijfers zijn er nog niet, maar de massa was in elk geval immens. Als het cijfer van 1,7 miljoen klopt, werd het de grootste manifestatie sinds de massabetogingen van 1 juli, en een van de grootste sinds het bestuur over Hongkong in 1997 aan China werd overgedragen.
Paraplu’s
Het regende bovendien stevig in Hongkong, de menigte zag er daardoor uit als een zee van paraplu’s. De autoriteiten hadden toestemming gegeven voor de betoging in het park, maar niet voor een geplande mars. Rond het park was het stadscentrum enkele kilometers volledig afgesloten. Ondanks het verbod marcheerden tienduizenden demonstranten laat in de avond vreedzaam door de straten. De politie greep niet in.
Het Civil Human Rights Front, dat de voorbije weken protestacties organiseerde waar miljoenen Hongkongers aan deelnamen, had een oproep gelanceerd voor een “vredevolle, rustige en niet gewelddadige” demonstratie. Eerdere protesten mondden uit in gewelddadige confrontaties met de politie, die met traangas en rubberkogels de menigte uiteen trachtte te drijven.
Meer democratie
De demonstranten voeren al ruim twee maanden actie tegen de regering in Peking en de bestuurder van Hongkong, Carrie Lam. Hun betogingen begonnen als protest tegen een - intussen ingetrokken - plan om uitlevering naar het vasteland van China mogelijk te maken, maar vormen inmiddels een bredere roep om meer democratie. Ook willen ze dat Lam het veld ruimt.
Wong Yik Mo, die aan het hoofd van de coalitie van prodemocratiegroepen staat, zei dat de protesten nu een beweging geworden zijn tegen “repressie in Chinese stijl die nu al door de Hongkongse politie uitgevoerd wordt”.
“Van activisten op de eerste rij over bejaarden in verzorgingstehuizen tot bewoners van sociale woningen, Hongkongers hebben met de bruutheid van de politie te maken gekregen in de vorm van traangas, klapkogels, rubberkogels, die gebruikt werden om ons uiteen te drijven en op te pakken”, zei hij. “We werden ook aangevallen door bendes. Hongkongers zijn heel verbolgen en verafschuwen de acties van de Hongkongse regering en politie.”
Brede steun
De opkomst vandaag liet zien dat de beweging nog altijd kan rekenen op brede steun in de stad van 7,5 miljoen inwoners. Vorige week werden de demonstranten bekritiseerd voor de bezetting van de luchthaven van de stad. Sommige activisten hebben zich daar later voor verontschuldigd. Ook gisteren was er een grote demonstratie in Hongkong. Daaraan deden duizenden leraren mee.
Inwoners van de voormalige Britse kroonkolonie genoten altijd al meer rechten dan inwoners van het vasteland. De speciale status van het gebied is ook gegarandeerd tot 2047. Maar sinds het aantreden van de Chinese president Xi Jinping hebben veel inwoners het gevoel dat steeds meer vrijheden worden ingeperkt.
De sociale onrust in Hongkong gecombineerd met de handelsoorlog tussen China en de VS kan leiden tot een “economische tyfoon”, zo waarschuwde de minister van Financiën van Hongkong, Paul Chan, op zijn blog. De economische groei in Hongkong is onlangs naar beneden bijgesteld tot zo goed als nul procent.
26 reacties
Marc Uytdewilgen
Als je de geschiedenis van Hongkong een beetje kent, moet je toch weten dat HK nooit een bezit is geweest van de UK...maar de HK heeft HK en omliggende eilanden voor 99 jaar gepacht van China...die zijn dan terug in bezit genomen door nu de Chinese Volksrepubliek, met de belofte HK een speciaal statuut voor 50 jaar toegestaan, net zoals het voormalige Portugese Macao ... Begrijpelijk zonder akkoord te zijn begint China langzaam aan de duimeschroeven aan te draaien!
Rudi Goossens
China is een meedogenloze dictatuur. Dus veel sterkte Hongkong ! China moet eindelijk eens wat tegenwind krijgen!
Jef Heffens
Als het nodig is om 100.00 Hongkong Chinezen te laten verdwijnen om hun gelijk te halen dan doet China dat. Het is voor Xi Jinping dagelijkse kost.
Dirk Peeters
Als je naar China's politiek en handelen kijkt in bezt Tibet, Taiwan, ... dan gaat dat liedje niet zolang meer duren.
Bernd Vaes
Hoe de media uitzijn naar sensatie! Met duizenden stroomden journalisten uit de hele wereld toe, want geen enkele wou het begin van de inval der Chinezen missen. En uit armoede draaien ze nu maar filmpjes uit voorbije weken! Of hoe de sensatiezucht met hun voeten speelt.