"1.200 Zuid-Soedanese soldaten gedood bij gevechten rond Heglig"

AFP
Ongeveer 1.200 Zuid-Soedanese soldaten zijn sinds juli 2011 gedood bij de gevechten rond het Heglig-olieveld, aldus de bevelhebber van het Soedanese leger, Kamal Marouf. Het olieveld is door de wekenlange gevechten erg beschadigd.

"Bij de SPLM (Bevrijdingsbeweging van het Soedanese Volk) zijn al 1.200 doden geteld", aldus Marouf. Zondag had hij het al over 400 Zuid-Soedanese doden, maar dit aantal is nog niet bevestigd.

Vrijdag kondigde Soedan aan dat het Heglig had heroverd. Zondag liet het Zuid-Soedanese leger weten zich zaterdag volledig te hebben teruggetrokken uit het Heglig-olieveld. Vanmiddag bracht de Soedanese president Omar el-Bashir een bezoek aan Heglig, aldus een correspondent van AFP. "We hebben ze verslagen", zei de president, nadat hij de Zuid-Soedanese overheid vergeleek met een insect dat moet worden uitgeroeid.

Zware schade
Het olieveld heeft door de gevechten zware schade geleden. Een tank en tien generatoren zijn vernield door branden. Abdel Azim Hassan, een Soedanese ingenieur van de GNPOC (Greater Nile Petroleum Operating Company) dat het bedrijf beheert, beschuldigde het Zuid-Soedanese leger ervan de site te hebben gesaboteerd. GNPOC wil zo snel mogelijk de productie-eenheden manueel opnieuw opstarten, aldus Hassan. De productiestop heeft de Soedanese economie nog meer doen instorten.

Bombardementen
De spanningen tussen beiden landen blijven hoog oplopen. Vandaag hebben Soedanese vliegtuigen opnieuw Bentiu gebombardeerd, hoofdstad van de Zuid-Soedanese oliestaat Unity. Volgens een eerste balans kwam daarbij een kind om en zijn drie burgers gewond, aldus Mac Paul, de adjunct-directeur van de Zuid-Soedanese inlichtingendienst. Het is de derde keer dat Soedan Bentiu bombardeert.